Pojačati realizaciju mjera usljed prekomjerne zagađenosti zraka

Primjena Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo bila je danas tema sastanka koji je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS organiziralo za predstavnike 29 institucija i ustanova, zadužene za njegovu provedbu.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 29.11.2019 15:03
Na sastanku je posebno istaknuto očekivanje da se dodatno intenzivira i pojača realizacija zacrtanih mjera u slučajevima proglašenja neke od tri moguće epizode zbog pojačane koncentracije zagađenja zraka u KS.

Filopović je podsjetio da je svaka od institucija i ustanova dužna da donese svoje interne planove sa mjerama, svako iz svoje oblasti, a koje je neophodno provoditi u posebnim situacijama zagađenja zraka.

Još jednom je istaknuto da su najznačajniji zagađivači saobraćaj, individualna ložišta te industrijska djelatnost, kao i da mjere koje su donesene trebaju i moraju uticati na smanjeno djelovanje navedenih zagađivača u periodima izražene zagađenosti u KS.

Tokom analize primjene pomenutih mjera, iz KJKP „Gras“ su najavili skoro uvođenje još deset plinskih autobusa u saobraćaj koji će i trenutno i dugoročno uticati na smanjenje zagađenosti zraka u KS.

I ovoga puta iskazane su primjedbe na proces donošenja ovog plana, zbog čega su neke od mjera posebno istaknute kao neprovodive, iako su tokom njegove izrade više puta pismeno kontaktirani svi akteri zaduženi za njegovu provedbu, saopćeno je iz Press službe KS.

(Fena)