Klub Bošnjaka stavio veto na zaključke NSRS o samoopredjeljenju, referendumu...

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) pokrenut će pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodna skupština RS-a u vezi s "Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS".

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 20.11.2019 11:34
Entitetski parlament je 12. novembra, nakon maratonske sjednice usvojio zaključke klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Demokratskog saveza (DEMOS), Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske (US).

Za ove zaključke glasala su 53 poslanika vladajuće većine, niko nije bio protiv niti suzdržan.

Osim bošnjačkih zvaničnika, zaključke su osporili i međunarodni predstavnici u BiH.

Usvojeno je 20 zaključaka, među kojima je i onaj koji promoviše prava naroda na samoopredjeljenje, te najavljuje i novi ustav RS, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu, "u slučaju izostanka reakcije na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma".

- U slučaju negiranja prava naroda na samoopredjeljenje, koje je proklamovano poveljenom UN-a i daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Dejtonskog sporazuma, RS zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu – navodi se u zaključcima SNSD, DNS, Socijalističke partije, DEMOS, Ujedinjene Srpske, te NDP-a.

Nakon što bošnjački klub pokrene veto, zaključci će biti predmet usaglašavanja u Vijeću naroda i Zajedničkoj komisiji, a ako ne bude dogovora, konačan stav dat će Ustavni sud RS.

(Fena)