Zbog jednog direktora blokirano 180 miliona KM investicija

Preduzeće "Elektroprenos BiH" u blokadi je dvije godine, a po svemu sudeći, tako će biti do izbora novog direktora o kome se ne mogu dogovoriti politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Zbog ovakvog stanja, 180 miliona maraka za investicije je na čekanju.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 18.11.2019 10:25
Premijer RS Radovan Višković zatražio je od premijera Federacije BiH Fadila Novalića da, ako ne u potpunosti, bar djelimično deblokira rad Elektroprenosa kako bi pokrenuli hitne investicije i zaposlilo bar 50 najneophodnijih stručnjaka, i tako spriječili dugoročnu ugroženost sistema.

"Ako ne ulažete u prenos električne energije džaba vam proizvodnja i Tuzla 7 i Dabar i Buk Bijela i vjetroelektrane, u jednom momentu možete građane ugroziti sa snabdijevanjem električnom energijom".

Izostanak dogovora hoce li direktor Elektroprenosa biti iz reda hrvatskog ili bošnjačkog naroda ima za posljedicu da je na računu zajedničkog preduzeća blokirano 180 miliona maraka investicija i u slučaju havarije ne može se adekvatno reagovati.

"Očekujem da ću brzo imati sastanak sa predsjednikom Vlade RS Viškovićem. Pred nama će biti veliki broj pitanja koja moramo konačno dogovoriti. Jedna od tačaka biće i Elektroprenos", kazao je Novalić.

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH (HDZ BiH), kazao je da u jednom dijelu imenovanja treba uključiti Parlamentarnu skupštinu, u ovom slučaju entitete, a ne Vijeće ministara, tako da će biti u paketu sa svim drugim imenovanjima.
"Ako smo napravili dogovor sa tri politička subjekta oko strukture Vijeća ministara odnosno ministarstava ne vidim nikakav problem da to ubrzamo", kazao je Čović.

Osim što se ne ulaže u izgradnju novih transformatorskih stanica i dalekovoda, blokirana su i zaposljavanja stručnog kadra.

JOVANA MIRKOVIĆ, portparol “Elektroprenosa BiH”

"Mi trenutno imamo 130 upražnjenih radnih mijesta , jer je u protekle dvije godine veliki broj kolega otišao u penziji, neki su dobrovoljno otišli, a nekima nije produžen ugovor o radu", kazala je Jovana Mirković, portparol Elektroprijenosa BiH.

Svetlana Cenić, ekonomista, kazala je da živimo u takvoj zemlji gdje nije bitno da li nešto funkcioniše. Lični interes je iznad opšteg interesa.
" Sutra ako padne sistem ko će biti odgovoran. Nema odgovornosti i to je jedina stvar koja ovdje ne postoji", komentarisala je za BHT Cenić.

(indikator.ba)