SurTec godinu završava višemilionskom investicijom

Konjička kompanija SurTec Eurosjaj danas je svečano otvorila novi proizvodni pogon tople cinčaone. Jasmin Badžak, direktor kompanije kazao je za poslovni portal Akta.ba kako se radi o višemilionskoj investiciji.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 24.12.2015 17:05

"Topla cinčaona ima kapacitete za konstrukcije dimenzija do 9x2,9x1,3 m i  novi je izazov za tim SurTec - Eurosjaja", kazao je Badžak, pojašnjavajući kako je toplo cinčanje dosad najefikasnija i ekološki najprihvatljivija zaštita čelika od korozije u svijetu. Pojašnjava kako tehnološki proces u novom pogonu prati zahtjeve proizvodnje, a sastoji se od pripreme i sušenja materijala, zatim potapanju u cink i hlađenje materijala.

U novi pogod je zaposleno oko 50 ljudi i plan proizvodnje za prvu godinu je 6.000 tona pocinčane robe sa tendencijom povećanja. "Sa ovim pogonom zaokružujemo spektar usluga i slobodno možemo reći da smo osposobljeni za pružanje usluga i najzahtjevnijim kupcima sa širokom paletom zahtjeva u površinskoj zaštiti metala, a sve na jednom mjestu", ističe Badžak.

U posljednjem periodu kompanija je instalirala i nove linije za cink-nikl za potrebe autoindustrije, pojačali su kapacitete u procesima kalajisanja, bakarianja i fosfatiranja. To su uglavnom procesi sa velikim zahtjevima površinske zaštite – kao što je autoindustrija. Značajan kapacitet su i procesi dekorativnog kromiranja i krom-nikl koji su zastupljeni u industriji namještaja. Za iduću godinu u SurTecu planiraju instalirati nove linije KTL - kataforezno lakiranje koja će zadovoljiti najveće zahtjeve trajnosti lakiranja i zaštite robe. Također planiraju uvesti metod selektivne zaštite – što je jedna novina na našim prostorima.

"Ova metoda će nam omogućiti da za naše kupce vršimo zaštitu metalnih komponenti na licu mjesta – to podrazumjeva da naše mobilne ekipe izađu na teren i unutar velikih sistema naprave trenutnu reparaciju metalnih segmenata i na taj način spriječe zaustavljanje rada tog sistema. Ovo je metoda koja može značajno smanjiti periode remonta i održavanja velikih sistema u proizvodnji", ističe Badžak. Inače, svečanom puštanju linije u pogon prisustvovati Federalni premijer Fadil Novalić,  predstavnici Općine Konjic sa načelnikom Emirom Bubalom, predstavnici Udruženja privrednika općine Konjic i predstavnici firmi iz sektora metalske industrije iz Konjica kao što su Igman, Graewe, Štancovani dijelovi i drugi.

Podsjećamo, SurTec - Eurosjaj d.o.o. je preduzeće osnovano 1996. kao "joint venture" sa firmom SurTec International (Njemačka), jednim od vodećih proizvođača specijalnih hemikalija za površinske zaštite metala u Europi. Kompanija je locirana u industrijskoj zoni Igman u Konjicu. Osnovna djelatnost kompanije je proizvodnja i plasman hemikalija za galvanotehniku, industrijskih odmašćivača, masti i maziva, kao i galvanske usluge površinske zaštite metala. Nakon 20 godina postojanja i kontinuiranog razvoja firma SurTec Eurosjaj posjeduje 20 različitih tehnologija površinske zaštite metala, 205 zaposlenih i prati najnovije trendove tehnologija sa ciljem zadovoljavanja svih zahtjeva kupaca.

(akta.ba)