Komšić: Memorijalni centar Potočari brana revizionizmu i veličanju genocida

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas delegaciju Memorijalnog centra Potočari na čelu s direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem i Šefketom Hafizovićem, predsjednikom Upravog odbora Memorijalnog centra Potočari.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 08.11.2019 14:00
Tokom sastanka predsjedavajući Komšić je kazao da je Memorijalni centar Potočari institucija koja se bavi zaštitom sjećanja na jedno od najrelevatnijih iskustava Bosne i Hercegovine tokom devedesetih godina, te da kao takva mora imati veći stepen relevatnosti u našem društvu.   

U tome smislu, Komšić je iskazao podršku novom rukovodstvu Memorijalnog centra Potočari.

Istaknuo je da Memorijalni centar ne smije biti talac političkih procesa u Bosni i Hercegovini i stoga, iako je riječ o državnoj instituciji, obaveza je svih nivoa vlasti da podržavaju i finansiraju rad Memorijalnog centra.

Komšić je posebno naglasio da Memorijalni centar mora biti brana revizionizmu, negiranju i veličanju genocida, te je shodno tome potrebno da dobije podršku i drugih segemenata društva, poput medijskog i akademskog.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić prezentirao je prioritete u radu Centra i plan djelovanja u budućnosti. 

U tom smislu istaknuo je tri ključna prioriteta, a koji se odnose na očuvanje lokacije i autentičnosti Memorijalnog centra, gradnju istraživačkih i muzejskih kapaciteta, te povezivanje sa sličnim institucijama u svijetu. 

Delegacija Memorijalnog centra istaknua je da su pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida već u toku. 

Delegacija Memorijalnog centra Potočari zahvalila je predsjedavajućem Komšiću na prijemu i podršci - saopćeno je iz Komšićevog kabineta. 

(Fena)