Vlada BPK-a utvrdila Nacrt budžeta za 2020. u iznosu 40,3 miliona KM

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde utvrdila je Nacrt budžeta BPK za 2020. godinu u iznosu od 40,3 miliona KM i uputila ga u skupštinsku proceduru - potvrdio je ministar finansija BPK-a Mirsad Agović.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 04.11.2019 14:05
Po njegovim riječima, nacrt je rađen na osnovu projekcija ministarstva finansija FBiH.

- To je vezano za indirektne poreze koje očekujemo putem raspodjele s jedinstvenog računa koji su najvećim dijelom ukomponovani sa situacijom koju mi imamo vezano za prihode iz nadležnosti kantona. Mi smo procijenili, cijeneći trend razvoja u FBiH, da je taj plafonirani budžet oko 40,3 miliona KM - istakao je Agović.

Naglasio je da je projecirani budžet malo veći od ovogodišnjeg, a povećanje se najvećim dijelom odnosi na izmirenje obaveza po osnovu kreditnog zaduženja MMF-a.

- On je nešto veći samo za određene obaveze i prihode koje očekujemo u narednoj godini. Ukalkulisali smo potrebu da se aktivira taj dio i da aktivno uđemo u rješavanje dugovanja po osnovu kredita MMF-a koji sa kamatama iznosi 9,4 miliona KM. Tražit ćemo reprogram kredita tako da smo u budžetu predvidjeli jedan dio da ide za otplatu tog kredita, shodno sporazumu koji očekujemo da ćemo sklopiti s federalnim ministarstvom finansija. Morali smo to konačno početi rješavati jer ta obaveza stoji i nismo smjeli dopustiti da nam Federacija sama obustavlja prihode, po osnovu otplate dugovanja po kreditu MMF-a - pojasnio je Agović.

Dodao je da su u budžetu planirane i druge obaveze te da on ni u narednoj godini neće imati razvojnu komponentu.

- To neće biti moguće u situaciji kada imamo ogromna dugovanja i obaveze. Nastavljamo izmirivati i kredit Razvojne banke koji srećom ide svojom dinamikom i ističe 2021. godine. Predviđeno je povećanje u budžetu ministarstva za boračka pitanja po osnovu Zakona o pravima demobilisanih boraca iako ni to ne možemo sami ispoštovati, te očekujemo podršku drugih nivoa vlasti - naglasio je Agović.  

Istakao je da je u budžetu za narednu godina planirana podrška s nivoa Federacije BiH.

-Na bazi dogovora planirali smo grant u iznosu od četiri miliona KM, kao i podršku kroz druge transfere sa federalnog nivoa. Očekujemo da će budžet proći potrebne zakonske procedure, uključujući i javne rasprave te da će on biti utvrđen do kraja godine - kazao je ministar finansija BPK Goražde.

(Fena)