Fondacija Istina Pravda Pomirenje: RAK kaznio RTRS sa 12.000 KM

Regulatorne agencija za komunikacije (RAK) je, postupajući po službenoj dužnosti i po pristiglim prijavama među kojima je bila i prijava Fondacija Istina Pravda Pomirenje, 30. septembra izdala rješenje kojim se Radio-televizija RS kažnjava sa 12.000 KM.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 18.10.2019 11:18
U saopćenju Fondacije Istina Pravda Pomirenje navodi se da je riječ o prilogu RTRS-a o stradanju na tuzlanskoj Kapiju, u kome su „po ko zna koji put javnosti plasirane izmišljotine beogradske 'žute štampe' koju predvode  Večernje novosti“.

- U njihovom članku, kojeg je nekritički prenijela Radio televizija RS, lansirana je teza da su žrtve Kapije stradale zbog eksploziva koji je podmetnut na Kapiji i da je general Novak Đukić nevin osuđen, a da pri tome nije pružena nikakva mogućnost da iznesu svoj stav oštećeni u predmetu Kapija - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je,  analizirajući sporni prilog, RAK utvrdio da je došlo do kršenja član 3.stav 1. i 4. – “pravičnost i nepristrasnost” i člana 17. stav 4 – “zaštita privatnosti” regulisanih Kodeksom o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

- Podsjećamo da je ovo druga izrečena kazna RTRS-u po prijavi Fondacije Istina Pravda Pomirenje, a u oba slučaja Kodeks je prekršen prilikom izvještavanja o stradanju na tuzlanskoj Kapiji - navodi se u saopćenju.

(Fena)