Šarović: Netačna informacija o bescarinskom uvozu u BiH

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, demantovao je informaciju koja se pojavila u medijima, a koja najavljuje od 1.januara naredne godine bescarinski uvoz u BiH.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 24.12.2015 13:19
Šarović je istakao da ne zna otkud novinarima ta informacija, jer, kako je naglasio, pitanje adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), tek će biti na dnevnom redu pregovora između BiH i Evropske komisije. "Do danas smo održali samo tehničke konsultacije, ništa više,  tako da se ništa po tom pitanju neće desiti do nove godine. Koji je to rok kada ćemo završiti pregovore, i kako će pregovori završiti, to je već neko drugo pitanje  i za to će nam trebati određeno vrijeme, jer BiH tek radi na jasnoj pregovaračkoj poziciji u skladu sa zaključcima Predsjedništva BiH", rekao je Šarović.

On je naglasio da je Izvještaj o spremnosti za podnođenje aplikacije za članstvo u EU, a u skladu sa zaključkom Predsjedništva BiH, skinut s dnevnog reda današnje sjednice, "To pitanje je bilo na dnevnom redu, ali smo ga odgodili za iduću sjednicu. Vršimo dodatne konsultacije i vjerovatno ćemo o tome razgovarati na sjednici u utorak", rekao je Šarović. On je istakao da BiH aplikaciju za članstvo EU može predati već sutra, ali da će to najvjerovatnije da se desi onda kada BiH od EU dobije jasne signale da će aplikacija biti prihvaćena.

 “Mi smo kao strana koja ima očekivanja i ambiciju da preda aplikaciju za članstvo, ali Evropska komisija je ta koja će da ocijeni uslove da li je BiH predala kredibilnu aplikaciju. U tom smislu vjerovatno ćemo to učiniti kada dobijemo, na neki način, pozitivne signale od strane Brisela“, rekao je Šarović.

(akta.ba)