Milići i Vlasenica: Izgradnja hladnjača za skladištenje voća

Međunarodna humanitarna organizacija Care International finansirat će izgradnju tri mini hladnjače za skladištenje jagodičastog voća proizvođača sa područja Milića i Vlasenice, izjavio je šef kancelarije ove organizacije za regiju Birač sa sjedištem u Srebrenici Branislav Tanasijević.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 24.12.2015 11:31
Tanasijević je rekao da je sprovedena procedura i da se na javni poziv prijavilo više uzgajivača jagodičastog voća zainteresovanih za izgradnju hladnjača za skladištenje voća. Care International je odabrao domaćinstva Milade Đurić i Snježane Pavlović iz Milića i Snježane Stupar iz Vlasenice kojima će omogućiti izgradnju mini hladnjača. 

Riječ je o ženama poljoprivrednim preduzetnicima koje se duže bave intenzivnim uzgajanjem maline i drugog jagodičastog voća i koje su savladale obuku izrade biznis planova za vođenje poljoprivrednog gazdinstva koju je organizovao Care International.

"U ovoj fazi sa odabranim korisnicama utvrđujemo optimalne kapacitete hladnjača koje namjeravaju instalisati da bi za duži period bile zadovoljene potrebe skladištenja voća sa njihovih i plantaža ostalih većih proizvođača voća iz okruženja vlasnika budućih hladnjača", pojasnio je Tanasijević.

On je istakao da Care International podržava realizaciju projekata iz oblasti poljoprivrede koji omogućavaju samozapošljavanje i zapošljavanje na vlastitim imanjima, te egzistenciju porodica od vlastitog rada i ostanak stanovništva na seoskim posjedima.

"Na području ove dvije opštine posljednjih godina uzgoj jagodičastog voća je u ekspanziji, zasađeni su i proširuju se brojni malinjaci i plantaže drugog jagodičastog voća. To je dovelo do potrebe za izgradnjom hladnjača za skladištenje tog voća da bi se prodavalo kupcima kada mu je optimalna cijena i bile spriječene ucjene nakupaca i otkupljivača u toku sezone berbe", ocijenio je Tanasijević. On je rekao da su to razlozi zbog kojih su se odlučili da finansiraju izgradnju tri mini hladnjače koje će biti završene i pripremljene za korištenje do početka sezone berbe maline iduće godine.

(klix.ba)