Povratnici u Rogaticu investirali u pčelarstvo

Mali porodični poslovi sve su popularniji u Bosni i Hercegovini i jedan su od načina razvoja cjelokupne privrede. Vlasti u nekim općinama fokusirane su samo na tu vrstu biznisa, pomažu one koji se nisu dovoljno razvili i uključuju ih na veliko tržište.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 17.10.2015 13:26
Takvom poslu posvetila se i porodica Čolić iz Kovanja kod Rogatice. Zahvaljujući pčelarstvu tročlana porodica živi sasvim pristojno. S proplanaka istočne Bosne njihove pčele više od dvije decenije crpe pet vrsta meda. 

Hatidža Čolić Feni je kazala da je pčelarstvo posao kojem je njena porodica posvećena u potpunosti. - Suprug Emir i ja smo sto posto u ovome, a kćerka nam pomaže. Zadovoljni smo i ne bismo mijenjali zanimanje. Nas je troje i možemo da živimo od ovoga - navela je. 

Smatra da svi nezaposleni mogu proizvoditi nešto što će kupcima na tržištu biti zanimljivo. Mišljenja je da će tako pomoći i sebi, ali i svojoj državi. Kaže da je niz načina da mali proizvođači pokažu svoje proizvode. Konkretno u pčelarstvu to su sajmovi. Porodica Čolić na sajmove izlazi širom BiH, a u fokusu su im Sarajevo i Zenica i na taj način stupaju u kontakte s kupcima i upoznaju druge male privrednike, što uvijek rezultira pozitivnim poslovanjem. 

Na sajmove ne izlaze samo kada su temperature visoke, zbog osjetljivosti proizvoda koje nude, ali kažu da posla uvijek ima i da se može raditi nešto drugo. - BiH je bogata resursima. Stočarstvo, pčelarstvo, poljoprivreda su naša budućnost. Savjetovala bih svima da koriste ono što im je ponuđeno - istakla je Čolić. 

(Fena/Hazim Aljović)