Perutnina Ptuj BH ulaže u dodatni kvalitet i sigurnost

U Fabrici Perutnina Ptuj BH u Brezi instalirane su dvije nove linije za preradu i pakovanje mesa peradi, a vrijednost investicije je 1.050.000 eura.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 24.12.2015 09:44
Uvođenjem novih tehnologija  koje se odnose na proces odstranjivanja mesa od kosti i pakovanje proizvoda u modifikovanoj atmosferi, Perutnina Ptuj BH, kako je rečeno danas na pres-konferenciji u  tvornici u Brezi, želi  učvrstiti poziciju regionalnog lidera u preradi mesnih prerađivana peradi, te potrošačima pružiti dodatni kvalitet i sigurnost plasirajući  proizvode sa smanjenom količinom aditiva i konzervansa.

Direktor Perutnine Ptuj BH Mladen Andrić kazao je da je ova kompanija prva u BiH uspostavila proizvodnu liniju za preradu mesa peradi po najnovijoj svjetskoj tehnologiji kakvu imaju Njemačka, Francuska i druge razvijene zemlje, te da proizvodi koji se pripremaju  tom tehnologijom imaju bolje sačuvano tkivo, dok je udio mineralnih ostataka i masnoća smanjen.

Pakovanje u modifikovanoj atmosferi je, kako je rečeno, poseban tretman pakovanja koji produžava trajnost svježih prehrambenih proizvoda i do dva puta te se zadržavaju sva dobra svojstva proizvoda.

Kvalitet i sigurnost naših proizvoda su neupitni i to je ono što od nas očekuje svaki potrošač. Zato je naša misija i obaveza da stalnim unapređenjem i uvođenjem novih tehnologija podižemo već postavljene standarde kvaliteta i upravo zbog toga svaki potrošač može se pouzdati da ćemo u svakom trenutku samo najbolje donijeti za njegov stol – rekao je Andrić.

Najavio je da će s novim tehnologijama od januara krenuti i prodaja mljevenog pilećeg mesa, što je novitet za regiju, a nastavit će se  i sa proizvodnjom mljevenog purećeg mesa. To , kako je dodao, prema procjenama da će biti proizvedeno 300 do 500 tona pilećeg  faširanog mesa godišnje, zahtijevat će  i upošljavanje još od pet do 10 novih osoba. U 2015. smo plasirali 50 miliona KM proizvoda na tržište i riječ je oko 6.000 tona proizvoda, a u 2016. to planiramo povećati za četiri posto – rekao je direktor Andrić.

Podsjetio  je da je 2008. proivzvodnja Perutnine u BiH  bila  1.500 tona  te da do sada posjeduju sve certifikate i standarde koje su mogli dobiti kao prerađivači mesa peradi. Također je istaknuo  da je u tvornicama Perutnine  u Brezi i Srpcu  implementirana identična politika kvalieteta kakva je  u Grupaciji.

(KKD)