Džumhur: Moji navijači će imati razlog da noći provode uz TV!

Najbolji teniser Bosne i Hercegovine Damir Džumhur iza sebe ima najuspješniju sezonu u karijeri. Osim mečeva sa legendarnim Švicarcem Rogerom Federerom, sezonu su obilježile njegove pobjede nad Marcosom Baghdatisem i Mihailom Južnim dok se na ATP listi nalazi na 82. mjestu.

  • Kategorija Sport
  • Objavljeno 24.12.2015 08:24
Međutim, tu se ciljevi uspješnog Sarajlije ne završavaju te u sljedećoj sezoni želi još više napredovati i ostvariti bolje rezultate. Zbog toga je nakon dvosedmičnog odmora već 25 dana na pripremama u Beogradu.

Zašto se pripremate u Beogradu, a ne u Sarajevu?
U glavnom gradu Srbije uslovi su znatno bolji u odnosu na Sarajevo. Veliki broj igrača ovdje se priprema. Dok je u naselju Hotonj jedini teren u Sarajevu sa tvrdom podlogom, u Beogradu ih ima na pet mjesta. U Sarajevu nema ni tenisera jer se spremaju u inostranstvu. Također, kondicione pripreme radio sam s trenerom Zlatkom Novkovićem koji boravi u Beogradu. On je svojevremeno radio i sa Anom Ivanović. Sa mnom su i trener Marko Subotić te, naravno, moj otac - kazao je Damir Džumhur na početku razgovora,

Šta bh. navijači mogu očekivati od Džumhura u narednoj sezoni?
Prioritetni cilj mi je napredovanje na ATP rang listi. Ulazak među 50 najboljih tenisera svijeta u narednoj godini mogao bi biti neki realni cilj. U korist mi ide što ću igrati uglavnom na velikim turnirima gdje se može osvojiti veliki broj bodova za razliku od prijašnjih sezona gdje sam često igrao i Challengere.

Već u januaru očekuju vas dva jaka turnira i naravno Grand Slam u Australiji. Koliko ste spremni za ove izazove?
Nakon završetka sezone imao sam odmor od dvije sedmice što je mnogo u odnosu na prethodne sezone. Pauza mi je odlično došla. Nakon priprema u Beogradu sutra putujem u Dubai na sedmodnevne završne pripreme prije ATP turnira u Dohi. Zatim selim u Australiju, gdje ću igrati Sydney i Australian Open. Dosta će ovisiti i o žrijebu, ali nadam se da ću postizati bolje rezultate i ponovo obradovati naciju. Znam da će i ove godine mnogi ostati budni uz televizore da prate moje mečeve na drugom kraju planete.

Nedavno je top tema na Balkanu bila Vaša najava da ćete u Sarajevo dovesti Đokovića?
Novak i ja imamo lijepe odnose već godinama. Još prošle godine pričali smo o tome da bude moj gost na humanitarnom meču u Sarajevu. Međutim, treba se dosta stvari poklopiti da bi se to ispunilo. Najviše zbog slobodnih termina jer recimo Đoković skoro dvije, tri godine unaprijed ima isplaniran raspored. Sljedeće godine češće ćemo se viđati na jakim turnirima, pa se nadam i konkretizovanju ovog prijedloga.


Puno obaveza je pred Vama u bližoj budućnosti. Hoćete li imati vremena proslaviti Novu godinu? 
Novu godinu proslavit ću u Dubaiju. Već 2. januara imam let za Dohu, tako da velikog slavlja neće biti. Uostalom već taj dan imat ću treninge u sklopu priprema za turnir koji počinje 4. januara u katarskom gradu.

Poznato je da ste veliki navijač FK Željezničar. Mogu li Plavi proraditi na proljeće i vratiti poljuljano povjerenje kod navijača?
Pratio sam dosta utakmica ove sezone. Očigledno je da se puno negativnih stvari dešava oko Grbavice u posljednje vrijeme. Međutim, upratio sam posljednjih sedmica da se vraća nada u ekipu. Spominje se i novi stadion što bi bilo svakako nešto čemu se svaki Željovac nada - kazao je Džumhur za kraj razgovora.

(avaz.ba)