Firma Index ima mašine modernije od njemačkih i japanskih

Ulažu 12 miliona KM vlastitog novca u novi proizvodni pogon koji će biti upotpunjen najmodernijim CNC alatnim mašinama.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 24.12.2015 08:16
Naša zemlja ima višedecenijsku tradiciju u metaloprerađivačkom sektoru, koji je uvijek bio nosilac privrednog razvoja. Da u BiH može biti i jedna metaloprerađivačka fabrika modernija od japanskih i njemačkih, potvrđuje primjer Indexa iz Gračanice. Orijentisani na preciznu mašinsku industriju, posebno mašinsku obradu metala na najmodernijim CNC mašinama, firma je vrlo brzo izgradila značajne reference i otvorila mnoga tržišta.

Vlasnik i direktor firme Index iz Gračanice Fahir Numić izjavo je za Faktor da je najveći uspjeh u 2015. godini osvajanje tržišta Evropske unije, posebno Švedske, Danske, Austrije i Njemačke a bilježi se i rast prometa od 15 posto. Proizvodimo precizne i kompleksne dijelove koji se ugrađuju u mašine za pakovanje farmaceutskih ili prehrambenih proizvoda, kao i dijelove za postrojenja u rudnicima i termoelektranama. U ukupnoj prodaji izvoz učestvuje sa 45 posto, a imamo oko 130 zaposlenih radnika, istakao je Numić.

Kaže da rade i na izgradnji najmodernije proizvodne hale od 10 hiljada kvadrata vrijedne 12 miliona KM. Novac će obezbijediti iz vlastitih sredstava a novi pogon će biti u funkciji do kraja 2016. godine. Numić navodi da su već ostvareni novi kontakti sa velikim fabrikama u Evropi. Od 2016. godine očekujemo povećanje izvoza. Odgovorno tvrdim da imamo moderniji mašinski park od Japana i Njemačke, kaže Numić.

Kao najveći problem, naveo je loše školstvo koje ne prati moderne trendove u industriji.
Meni treba kadrova sposobnih da rade na CNC alatnim mašinama. Fakulteti i srednje škole izbacuju stručno deformisan kadar. Kasnije ih moramo dodatno školovati i prilagoditi našim potrebama, rekao je Numić.

(faktor.ba)