SDA: HDZ treba da odgovori javnosti na dva konkretna pitanja

Umjesto što neutemeljeno optužuju SDA za političke ucjene i svu odgovornost za neformiranje vlasti pokušavaju prebaciti na bošnjačke predstavnike u vlasti, čelnici HDZ moraju vlastitim biračima i kompletnoj bh. javnosti konačno i konkretno odgovoriti na dva pitanja, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 28.08.2019 12:38
SDA ističe da prvo pitanje glasi: "Da li pristaju na uslov SNSD, odnosno za imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH bez slanja ANP-a?" 

- Ukoliko je odgovor na ovo pitanje pozitivan, onda su dužni pojasniti stav iz vlastitog saopćenja, odnosno kakva je  to po HDZ-u "vjerodostojna perspektiva integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO savez?" Je li riječ samo o deklarativnoj podršci integraciji u NATO, bez konkretnih koraka? Jer, kako bi integracija BiH u NATO bila nastavljena ako bi za predsjedavajućeg Vijeća ministara bio imenovan neko ko odbija provoditi zakone i ranije donesene odluke i zaključke Predsjedništva BiH usvojene općim konsenzusom svih strana u BiH? - stoji u saopćenju SDA.

Drugo pitanje za koje SDA smatra da traži konkretan odgovor je: "Da li se stav HDZ-a da ničim ne treba uslovljavati formiranje vlasti?" odnosi i na sam HDZ, odnosno na formiranje Vlade Federacije BiH?". 

- Ukoliko je odgovor pozitivan, onda ih pozivamo da nakon deset mjeseci deblokiraju proceduru koja će bez ikakvih uslovljavanja dovesti do brzog izbora rukovodstva Federacije BiH i uspostave Vlade BiH - stoji u saopćenju. 

(Fena)