Sejari došao do 62,8 posto dionica u Centrotrans-Eurolinesu

Kompanija Sejari stekla je u tender-ponudi koja je završena danas, 15,18 dionica Centrotrans-Eurolinesa, čime je došao do većinske kontrole u kompaniji.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 28.08.2019 10:24
Sejari, inače dugogodišnji partner Centrotrans-Eurolinesa, prije tender-ponude posjedovao je 47,6 posto dionica društva, a sa novostečenim dionicama udio će povećati na 62,8 posto. 

Tender ponudu prihvatila su 104 dioničara Centrotransa, a Sejari je za otkupljenih 18.465 diionica ukupno platio oko 850 hiljada KM. 

Ko je sve prodao dionice u tender ponudi znat će se nakon upisa vlasništva nad dionicama u Registru vrijednosnih papira BiH. 

Generalni direktor kompanije Centrotrans-Eurolines Safudin Čengić ranije je kazao medijima da nema namjeru prodavati svoje dionice, dok je predsjednik Nadzornog odbora Muhamed Šaćiragić u izdvojenom mišljenju člnova Uprave i Nadzornog dobora iznio stav da je ponuđena cijena niska, te se založio za raspodjelu neraspoređene akumulirane dobiti dioničarima kao kompenzaciju za rad na obnovi i revitalizaciji društva poslije rata. 

Firma Sejari d.o.o. Sarajevo osnovana je 2002. godine i generalni je zastupnik, distributer i serviser poznatih svjetskih marki VDL Bus&Coach, Isuzu i Krone za BiH. Dio je kompanije Sejari Holding GmbH iz Njemačke.
(indikator.ba)