Britanski Hampton želi ulagati u Kalesiji

Kompanija "Hampton" iz Velike Britanije koja već godinama investira u uzgoj jagoda koje se plasiraju na tržište Evropske unije i Velike Britanije investirat će u Kalesiji.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 28.08.2019 10:14
Shafiq Ahmed, direktor "Hamptona" početkom februara ove godine boravio je u Kalesiji kada mu je ponuđeno nekoliko parcela za njegove potrebe. On je sada ponovo došao, otvorio je firmu u Bosni i Hercegovini i počeo je u Kalesiji razgovore o načinu ulaganja u uzgoj jagoda i njihov plasman na tržište, kazao je savjetnik općinskog načelnika Fikret Suljkanović, navodi se u informaciji na općinskom sajtu. 

- Ja sam prezadovoljan načinom na koji sam ovdje dočekan, svi su susretljivi i žele pomoći oko završavanja potrebne papirologije. Obišao sam i nekoliko gazdinstava u Kalesiji koji već rade jagode, maline i druge kulture i oni žele da imaju siguran otkup a moja kompanija je upravo garant tog otkupa i izvoza u Evropsku uniju, kazao je Shafiq Ahmed. 

Shafiq se sastao i sa profesorom Hasanom Sinanovićem koji je stručnjak u oblasti voćarstva te sa profesorom Nijazom Alićem predstavnikom kalesijskih pčelara. 

- Jako je bitno da investitor zna koje kulture ovdje uspijevaju. Ovo je jako pogodno tlo i siguran sam da će jagode i druge kulture o kojima on razmišlja ovdje dobro doći, rekao je profesor Hasan Sinanović koji je potencijalnom investitoru poklonio i svu potrebnu literaturu kao i nalaze ispitivanja zemlje u Sprečkom polju.

(Fena)