Sarajlić: Ne treba očekivati da BiH odustane od ispunjenja međunarodnih obaveza

Član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Asim Sarajlić ponovio je danas da je BiH na temelju volje građana i zakonskih opredjeljenja okrenuta ka zapadnim, euroatlantskim integracijama.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 16.08.2019 12:36

Slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), podvukao je, nije ničija izmišljotina, već vrlo jasna međunarodna obaveza BiH na temelju važećih zakona i odluka o Akcijskom planu za članstvo (MAP) kao i zahtjeva Sekretarijata NATO-a i Sjevernoatlantskog vijeća koje čine predstavnici 29 država članica.

- Neka niko ne očekuje da će BiH odustati od ispunjavanja svojih međunarodnih obaveza, jer je to pitanje ugleda i kredibiliteta države u međunarodnom okviru i o tome ne može biti rasprave - iznio je Sarajlić stav u saopćenju.

Ocijenio je da je zajednički istup člana Predsjedništva BiH i lidera Sveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova pokazao šta se krije iza rušenja Sporazuma o formiranju Vijeća ministara i nastavku NATO integracija.

- Činjenica da je Dodik odbio da prisustvuje sastanku s predstavnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u isto vrijeme odlazeći na sastanak s ruskim ambasadorom vrlo jasno ukazuje o čemu se ovdje radi - zaključio je Sarajlić u saopćenju. 

Fena)