Ružnić: Zbog migranata hitno uspostaviti koordinaciju svih nivoa vlasti u BiH

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK) na današnjem je sastanku istakla važnost brze realizacije zaključaka sa sastanka članova Vijeća ministara BiH s predstavnicima Evropske unije u Briselu.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 09.08.2019 14:53
Zbog povećanog priliva migranata i izbjeglica na područje USK, neophodno je da Ministarstvo sigurnosti BiH krene s realizacijom tih zaključaka. Prije svega, očekujemo hitno uspostavljanje koordinacije svih nivoa vlasti u BiH, odnosno učesnika u ovom procesu. Tako je uostalom i dogovoreno na tom sastanku - rekao je kantonalni premijer Mustafa Ružnić.

Ponovljeno je kako Vlada USK ostaje pri prošlogodišnjoj saglasnosti o izmještanju migranata i izbjeglica iz privremenih prihvatnih centara Bira i Miral na lokaciju Medeno Polje, između Bihaća i Bosanskog Petrovca.

-Nemamo odgovarajućih lokacija u državnom vlasništvu i zato ostajemo pri stavu da bi najadekvatnije bilo njihovo izmještanja na tu lokaciju u Medenom Polju. Vučjak ionako nije dugoročno rješenje, jer nema podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) - dodao je Ružnić.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike, te unutrašnjih poslova u ovom kantonu u kratkom će vremenskom roku pripremiti plan utroška namjenskih sredstava od Vlade Federacije BiH.

-Raspodjela sredstava dobijenih od Federalne vlade bit će u omjeru - dva i po miliona KM za potrebe zdravstva, dok će 1.500.000 maraka biti usmjereno prema MUP-u USK. Ova sredstva možemo utrošiti u namjenu sigurnosti i na temelju toga ćemo i napraviti program. Insistirat ćemo na nabavci specijalističke opreme, vozila i realizaciji projekta "Sigurni gradovi", a sve se ovo posebno odnosi na Bihać, Veliku Kladušu, Cazin i Bosansku Krupu" - riječi su ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića.

Ministar Kljajić napomenuo je i kako u ovaj dio BiH svakodnevno pristiže između 150 i 200 migranata i izbjeglica, ali da je sigurnosna situacija još pod potpunom kontrolom policijskih službenika.

Na sastanku Operativne grupe zatraženo je i od Grada Bihaća dostavljanje izvještaja o trenutnoj situaciji u privremenom prihvatilištu u Vučjaku, dok su posebno osuđeni napadi na migrante i nasilno prebacivanje preko granice, kao što je to bio slučaj prije nekoliko dana u Velikoj Kladuši.

(Fena)