Rim se kandidovao za Olimpijadu 2024.

Italijanska prijestolnica Rim kandidovala se za organizaciju Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine, a danas je potvrđeno da će se, ukoliko dobije organizaciju, fudbalske utakmice igrati u 11 gradova širom Italije.

  • Kategorija Sport
  • Objavljeno 23.12.2015 18:22
Među stadionima na kojima bi se mogle igrati utakmice OI 2024. su milanski „San Siro“, zatim stadion Juventusa u Torinu, kao i Olimpijski stadion u Rimu. Također, utakmice olimpijskog fudbalskog turnira bi se igrale u Veroni, Udinama, Đenovi, Bolonji, Firenci, Bariju, Napoliju i Palermu. Naglašeno je kako bi se susreti četvrtfinala i polufinala igrali u Milanu i Napoliju, a finale u obje konkurencije u Rimu.

Giovanni Malago, predsjednik Olimpijskog komiteta Italije kazao je da ovom odlukom o 11 gradova domaćina fudbalskih utakmica, kandidatura Rima postaje kandidatura cijele zemlje. Prošle sedmice je sardinijska prijestolnica Kaljari izabrana za domaćina takmičenja u jedrenju.

Konkurenti Rimu za domaćinstvo Olimpijskih igara 2024. su Budimpešta, Pariz i Los Angeles. Međunarodni olimpijski komitete domaćina će odrediti u septembru 2017. godine. 

(AA)