Perić: Nepostojanje Gradskog vijeća razlog kaosa u Mostaru (VIDEO)

Povjerenik Gradskog odbora SDP-a Mostar Zoran Perić istaknuo je na konferenciji za novinare u petak u Mostaru, kako će kaos i anarhija u tom gradu biti sve veći dok god ne bude Gradskog vijeća te da će to osjetiti svi stanovnici Mostara.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 09.08.2019 13:42
Perić je kazao kako je Gradsko vijeće ključna karika koja analizira sve probleme grada, donosi zaključke i smjernice te kontrolira rad gradonačelnika i gradske administracije.

- Pojedinci iz nevladinog sektora imali su jak angažman u proteklom razdoblju prvenstveno oko Uborka i rada prečistača. Od njih smo dobili informaciju što se događalo na sastanku kolegija gradonačelnika gdje su jasno i glasno priznali da je stanje na prečistaču katastrofa, da prečistač radi bez dozvole za rad, da je razdoblje za probni rad isteklo, kao i da izvođača radova jednostavno nije briga što se dalje događa te da se komisija za tehnički prijem uopće ne sastaje. Dakle jedno apsolutno bezvlašće, kaos i anarhija vladaju u Mostaru, a razlog tome je nepostojanje Gradskog vijeća - istaknuo je Perić.

Dodao je kako je s prečistačima povezana i deponija Uborak na kojoj je, kako kaže, stanje katastrofalno baš kao i na prečistačima.

- Još nismo dobili informacije što su utvrdile silne komisije koje su prošle kroz Grad Mostar, kao i koje su nepravilnosti u radu i mjere za otklanjanje tih nepravilnosti. Sve se nešto krije, a na kraju će se sve srušiti na glavu stanovnika ovog grada - kazao je Perić.

 Zastupnik SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević na konferenciji je kazao kako će polovinom rujna biti organizirana izborno-izvještajna konferencija županijske organizacije SDP-a na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo te novi županijski odbor.

- Nakon toga kreću izbori u svim općinskim, odnosno gradskim organizacijama i zaključno s 1. studenoga obavezno je da se konstituiraju svi organi i krenu pripreme za lokalne izbore - kazao je Žuljević.

Što se tiče Županije, kazao je kako su trenutno godišnji odmori koji, po njegovim riječima, traju od dana izbora.

- Mi se prvi put u povijesti nalazimo u situaciji da preko 300 dana nemamo konstituiran zakonodavni organ, nemamo rukovodstvo i nemamo koga da uopće sazove skupštinu, dok neke druge skupštine održavaju već desetu i jedanaestu sjednicu i odradili su preko 300 točaka vezanih za probleme građana - kazao je Žuljević.

Dodao je kako je karakteristično da u Mostaru ne postoji samo anarhija koja se iz grada, u smislu nedostatka vijeća, prenijela na skupštinu, nego postoji i anarhija u policijskom sustavu.

- Mi nemamo komesara, a nemamo ni izabrano tijelo koje bi trebalo provesti postupak kada je u pitanju sam izbor komesara, tako da imamo duplu anarhiju za koju se nažalost pokazuje da postaje recept sukoba između SDA i HDZ-a - kazao je Žuljević.

Također je upozorio kako ima informaciju da izvršna vlast, koja je po njegovim riječima potpuno nelegitimna nakon zadnjih izbora, "provodi i raspodjeljuje novac od poticaja".

- Vjerojatno vraćaju dug koji su imali od izbora, a informacija je također da nema dovoljno novca da se svi ti dugovi vrate pa će se dogoditi neki rebalans u rujnu koji će rasporediti novih 500 000 maraka za te stvari, a mi od vlade očekujemo da zaustavi dijeljenje novca koje apsolutno nema svrhu, te da sačeka da se SDA i HDZ konačno dogovore - kazao je Žuljević.

Dodao je također kako nikad do sada rezultati izbora u smislu pobjednika nisu bili jasniji.

- SDA i HDZ imaju dvotrećinsku većinu u skupštini, tako da je u ovom trenutku sasvim jasno koji politički subjekti su odgovorni zašto nemamo konstituiranu skupštinu ni novu izvršnu vlast - kazao je Žuljević.

 Poručio je također da se i "pravosudni organi u svojoj nadležnosti uozbilje i pošalju vrlo jasnu poruku da prate sve procese".

- Također želimo i da Međunarodna zajednica preuzme svoju odgovornost jer je ostavila Mostar na pola i ne može se izvući iz ove situacije jer je direktno suodgovorna za stanje u kojemu se Mostar danas nalazi - kazao je Žuljević.

https://www.youtube.com/embed/nC7Q24sFP0U

(Fena)