Tomić: Pojedini poslodavci u RS ne žele sindikat u svojim firmama

Predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS Aleksandar Tomić upozorio je danas na težak položaj radnika u tom sektoru, jer su mnoge kompanije propale ili se nalaze u teškom stanju, dok je uvoznički lobi favorizovan.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 05.08.2019 13:19
Broj radnika je, kaže, u padu, za 160.000 zaposlenih u realnom sektoru i prosječna plaća je “misaona imenica”, a cijena rada u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru stagnira 11 godina.

-Veoma je zabrinjavajuće stanje i upitno je da li će proraditi 'Žitopromet' Bijeljina, nekada najveća kompanija u RS iz ovog sektora, dok HPK Draksenić ima ozbiljne poteškoće u proizvodnji– pojasnio je Tomić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU je, dodaje, "dao nemjerljiv doprinos pogoršanju stanja u poljoprivredi i prehrambenoj industriji”.

U RS se, navodi Tomić, uvoze robe sa svih strana, na koje odlaze stotine miliona KM građana tog bh. entiteta.

Optužio je i pojedine poslodavce, od kojih su neki i u rukovodstvu Unije udruženja poslodavaca u RS, da u svojim firmama ne dozvoljavaju sindikalno organizovanje, iako oni pregovaraju s sindikalcima i Vladom RS-a, kao predstavnici trećeg socijalnog partnera u tom bh. entitetu.

Problem je nedostatak općeg i posebnog kolektivnog ugovora, te to što Unija udruženja poslodavaca RS smatra kolektivne ugovore "recidivima prošlosti", dok se favorizuju pravilnici o radu, akti koje oni donose.

Tomić je podsjetio da je za 2. septembar najavljen sastanak predstavnika 10 granskih sindikata i poslodavaca, kako bi se dogovorila dinamika kolektivnog pregovaranja.

(Fena)