Šarović: Spreman sam ponuditi čelne pozicije DNS-u i SP-u

Kada bi nakon kraha ovih pregovora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a on je vidljiv golim okom, Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija bili zainteresovani da razgovaramo o novoj većini u Parlamentarnoj skupštini koja dolazi iz Republike Srpske, bio bih spreman da im prepustim sve čelne pozicije, naravno ako se sa tim složi i Partija demokratskog progresa (PDP), drugi koalicioni partner - kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 02.08.2019 10:34
Kaže da se o tome razgovora, ali još uvijek nisu u toku pregovori.

-Teoretski postoje opcije i matematika za drugačije formiranje parlamentarne većine, ali to je teži i složeniji put do formiranja novog saziva Savjeta ministara BiH. Komunikacija sa političkim strankama koje imaju svoje poslanike u Parlamentu BiH su svakodnevne, ali je suviše rano da se to nazove pregovorima – istakao je on, saopćeno je iz SDS-a.

Šarović je nazvao političkim neuspjehom devetomjesečni zastoj oko formiranja izvršne vlasti i dodao da je izlaz teško vidjeti, jer trenutni pregovarači koji imaju kapacitet "nemaju nikakvog zajedničkog imenitelja osim što žele vlast i svoj dio plijena“.

-Treba biti realan i reći da SDA, HDZ i SNSD imaju sve resurse i šanse da formiraju novi saziv Savjeta ministara BiH, ali istovremeno i najveće šanse da u tome ne uspiju – kazao je Šarović.

Predsjednik SDS-a je naglasio da će se u narednom vremenskom periodu ta stranka posvetiti rješavanju važnih društvenih pitanja.

-Tu prije svega mislim na izborno zakonodavstvo koje je iz prošlog vijeka i koje je 'izbušeno' i 'pročitano' od strane stranačkih 'eksperata' tako da danas nažalost Izborni zakon i sam izborni proces predstavljaju najveću i nezamislivo rasprostranjenu zonu korupcije i kriminala. Želimo takođe kao stranka da se u narednom periodu bavimo pitanjem uloge javnih servisa u društvu uopšte ali i drugim važnim životnim pitanjima koja će biti dio naših prioriteta – saopćio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

(Fena)