Aleksandra Samardžić, najbolja sportistkinja BiH u 2015.

Iako je još juniorka, Samardžić je imala odlične nastupe i u seniorskoj konkurenciji. U godini na izmaku osvojila je sve što se osvojiti moglo.

  • Kategorija Sport
  • Objavljeno 23.12.2015 14:21
Nastupala je na dva Evropska prvenstva, a sa oba se vratila sa medaljama. Na Evropskom prvenstvu do 21 godine, održanom u austrijskom Obervartu, u jakoj konkurenciji osvojila je bronzanu medalju. Nakon toga naša sjajna sportistkinja osvojila je zlatnu medalju na Balkanskom prvenstvu u Sofiji. Na Evropskom kupu u Sarajevu Aleksandra se također okitila najsjajnijim odličjem, a isti rezultat ponovila je na EK u ruskom Orenburgu. Sjajnu godinu zaključila u novembru na Evropskom prvenstvu za mlađe seniorke (U23), održanom u Bratislavi osvajanjem srebrene medalje.

Za mene je ovo bila godina iz snova i mogu reći da sam presretna ostvarenim rezultatima. Velika mi je čast i što sam najbolja sportistkinja u BiH, ali to je sada za mene još veća obaveza. Znam da svi očekuju da ostvarim što bolje rezultate, ali ja vjerujem u sebe i svoje mogućnosti, pa se nadam da ću biti još bolja, kaže na početku razgovora Aleksandra Samardžić, kojoj je najdraža medalja srebro u Bratislavi.

Srebro iz Bratislave mi je najdraže, jer se radi o kategoriji do 23 godine. Radi se o kategoriji mlađih seniorki, dakle to je posljednja stepenica do seniorske kategorije, tako da sam izuzetno ponosna na ostvareni rezultat. Moram naravno istaći i odličan rad sa trenerom Branislavom Crnogorcem, koji ima veliko iskustvo i znanje, riječi su Samardžić, koja u narednoj godini očekuje dobar rezultat na Evropskom prvenstvu za juniore, ali će pokušati i  da izbori normu za Olimpijske igre u Riju.

Imam još neke šanse da izborim nastup na Olimpijskim igrama, ali ne opterećujem se previše, jer sam još mlada i važniji su mi nastupi u juniorskoj konkurenciji. Jer bit će još olimpijskih ciklusa, a EP za juniore je naredne godine i iskreno se nadam da ću uspjeti da osvojim medalju, kazala ja Aleksandra Samardžić, a osim nje ovu sportsku godinu obilježili su i Amel Tuka, mladi bh. košarkaši.

Mislim da je suvišno ponavljati da su sportisti najbolji ambasadori ove zemlje. Godina na izmaku u potpunosti je u znaku Amela Tuke, koji je donio prvu svjetsku atletsku medalju za našu zemlju i svi u BiH imamo razloga da budemo ponosni na njega. Ne smijemo zaboraviti ni mlade košarkaše, koji su briljirali u Litvaniji, a iskreno vjerujem da će nam 2016. svima biti mnogo uspješnija, završila je najbolja sportistkinja BiH.

(oslobođenje.ba)