'Ključ grada Sarajeva' bivšem američkom senatoru Bobu Dolu

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je jednoglasno donijelo odluku da se priznanje "Ključ grada Sarajeva" uruči američkom senatoru Robertu Josephu zvanom „Bob Dole“, kao najvažnijoj ličnosti u izgradnji čvrstih prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva sa Sjedinjenim Američkim Državama.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 17.07.2019 12:24
Bob Dole je penzionisani američki senator iz savezne države Kansas, koji je tu funkciju obavljao u periodu od 1969. do 1996., a jedno vrijeme je bio i vođa većinske parlamentarne grupe u Senatu. Bob Dole je bio i kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 1996. te kandidat za potpredsjednika.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić je obrazložio da je odluka o dodjeli priznanja donesena na osnovu prijedloga gradonačelnika Sarajeva.

Obrazloženo je  da je Bob Dole tokom cijele političke karijere bio vezan za BiH i Sarajevo, posebno u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i u godinama rekonstrukcije i obnove. Dole je bio snažni zagovornik vojne intervencije koja bi zaustavila rat i razaranje u Bosni i Hercegovini.

Prema relevantnim studijama, upravo Dolov angažman u Senatu i pritisak koji je vršio na tadašnju demokratsku administraciju, bili su presudni u odluci bivšeg predsjednika SAD-a Bila Clintona da, zajedno sa NATO snagama, pokrene vojnu intervenciju u BiH. 

Pored toga, Dole je vrlo jasno i precizno javno okarakterizirao događaje u BiH kao agresiju i genocid. Njegov doprinos kao predsjednika Međunarodne komisije za nestale bio je nemjerljiv u prvim godinama intenzivne potrage i identifikacije žrtava ratnih zločina.

Dole je u više navrata posjećivao Sarajevo i BiH, a njegov snažan politički glas kao bivšeg lidera većine u američkom kongresu poticao je reforme i napredak Sarajeva i cijele države u protekle dvije decenije.

- Priznanje "Ključ Sarajeva", je kruna i najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad BiH, simbolično oduži senatoru Dolu za nesebičnu pomoć, zalaganje i borbu za istinu koja nam je bila nerijetko važnija od humanitarnog angažmana - rekao je Skaka.

Inicijativa o dodjeli priznanja potekla je od vijećnika Nike Grebovića koji se prisjetio ratnih strahota koje su građani Sarajeva i BiH preživljavali.

- Osjetio sam sve strahote rata u Sarajevu i BiH i čitajući na portalima, TV-u , bio sam iznenađen kako se jedan čovjek iz daleke države iz Kanzasa zalaže za BiH, za Sarajevo. Jedini Bob Dole je pokrenuo i insistirao da se u vrijeme rata skine embargo na isporuku oružja BiH, zalagao se da se konačno zaustavi agresija na BiH i svojim autoritetom je uspio u tome - rekao je Grebović.

Priznanje "Ključ grada Sarajeva" se sastoji od kutije s ključem i povelje s tekstom na bosanskom i italijanskom jeziku, a u vrhu je utisnuta i Višegradska kapija kao simbol ulaza u Sarajevo.

(Fena)