Aganović: Sredstva za izgradnju spomenika Zaimu Imamoviću u narednoj godini

Ministarstvo za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde sredstva za izgradnju spomen-obilježja legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću nastojat će obezbjediti u narednoj godini – potvrdio je Feni resorni ministar Edin Aganović.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 15.07.2019 13:24
Po njegovim riječima, u toku je postupak izdavanja građevinske dozvole, a sredstva za realizaciju projekta pokušat će se obezbjediti kroz budžet BPK ali i na druge načine. Procjenjuje se da će projekt koštati oko 200.000 KM.  

- Prilikom današnjeg sastanka u Sarajevu, spremnost  za podršku ovom projektu izrazio je i resorni ministar Kantona Sarajevo Ismir Jusko koji nam je dao obećanje da će se u budžetu za narednu godinu planirati dio sredstava u ove svrhe. Naravno, i mi ćemo planirati u budžetu BPK sredstva za ovaj ali i drugu fazu projekta rekonstrukcije centralnog spomen obilježja u Goraždu, čija je realizacija počela - kazao je Aganović.

Naglasio je da će se spomen-obilježje komandantu Zaimu Imamoviću graditi na lokaciji gdje je postavljen kamen temeljac, u ulici koja nosi njegovo ime.

- Projekt je dorađen već dva puta i revidirani je dostavljen nadležnoj službi Gradske uprave. U postupku izdavanja građevinske dozvole trebaju se riješiti i imovinsko-pravni odnosi. Očekujemo da Gardsko vijeće donese odluku o dodjeli gradskog građevinskog zemljišta na korištenje BPK-u i ja se nadam da ćemo vrlo brzo krenuti u realizaciju - kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Dodao je da se resorno ministarstvo u ovom slučaju pojavljuje kao investitor, dok je nosilac kompletnog projekta u smislu pribavljanja potrebne dokumentacije Kantonalni stambeni fond, odnosno Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zašitu okoline BPK Goražde.

Kamen temeljac za izgradnju spomen obilježja komandantu Armije RBiH Zaimu Imamoviću, na inicijativu Udruženja za očuvanje njegovog lika i djela, postavljen je uz 23. godišnjicu od njegove pogibije, 10. oktobra prošle godine.

Iz Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića tada su podsjetili da inicijativa o izgradnji spomenika traje godinama te izrazili nadu da će ona konačno biti provedena u djelo.

Ratni komandant 14. divizije 1. korpusa Armije RBiH Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. godine na treskavičkom visu Čelina, iznad prijevoja Rogoj, nekoliko dana prije uspostave mira u BiH.

Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem, "Zlatni ljiljan".

(Fena)