Primopredaja aparata Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo upriličena je danas zvanična primopredaja mamografa kao i četiri ultrazvučna aparata za potrebe ginekologije i radiologije te zdravstvene ustanove.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 10.07.2019 14:41
Radi se o mamografu koji je Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS ustupila Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš', a novac za nabavku četiri aparata osiguralo je Ministarstvo zdravstva KS.

Resorna kantonalna ministrica Amela Sofić u izjavi novinarima ocijenila je to kao vid suradnje zdravstvenih ustanova, a sve zarad dobrobiti pacijenata.    

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS Mithat Kurtović zahvalan je za suradnju s Ministarstvom zdravstva i zdravstvenom ustanovom 'Opća bolnica' te je pojasnio da se radi o suvremenom mamografu što će značiti i pomak u dijagnostici.

Kaže da će mamograf raditi u dvije smjene, a s tim aparatom radit će dva radiologa i dva inženjera. Bit će na usluzi za žene svih starosnih dobi, prvenstveno s područja Kantona Sarajevo ali i šire. Za ultrazvučne aparate kaže da su raspoređeni na više lokaliteta.

Direktor Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Zlatko Kravić pojašnjava da mamograf služi u prevenciji raka dojke, a taj aparat što su ga ustupili Zavodu zapravo je raspoređen tamo gdje je potrebniji.

- Ovo je dobar primjer suradnje dvije zdravstvene ustanove, koji bi drugi trebalo da slijede - naglasio je.

Današnjoj zvaničnoj primopredaji aparata u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS prisustvovao je i kantonalni premijer Edin Foto te sa direktorom Kurtovićem razgovarao o aparatima i radu te zdravstvene ustanove.

(Fena)