Biokšić: Ovo je kraj za Aluminij; samo mali broj radnika došao na posao

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" Romeo Biokšić izjavio je u srijedu ujutro, nekoliko sati nakon što je Aluminij d.d. Mostar iskopčan s visokonaponske mreže, kako smatra da je to kraj za ovu mostarsku tvornicu.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 10.07.2019 11:13
Tu sam 21 godinu i sve do sada sam imao neku dozu optimizma, ali nakon ovog sinoćnjeg događaja, smatram da je ovo kraj za Aluminij - kazao je Biokšić.

Dodao je kako je jedan mali broj radnika neproizvodnog sektora jutros stigao na posao te da će kasnije održati i sastanak.

- U 11 sati će biti održan sindikalni i sastanak s Upravom Društva i nakon toga ćemo znati šta i kako dalje - potvrdio je Biokšić te naveo  kako predstavnike Sindikata Aluminija do sada niko nije kontaktirao. 

Četiri minute iza ponoći Aluminij d.d. Mostar iskopčan je s visokonaponske mreže. Tako se ostvario najcrnji scenarij na koji su proteklih dana upozoravali radnici Aluminija.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

(Fena)