MUPRS - Sistem video-nadzora uspostavljen u 23 lokalne zajednice

U okviru projekta „Bezbjedan grad“, koji je pokrenut u 36 lokalnih zajednica u RS, sistem video-nadzora javnih površina uspostavljen je do sada u 23 općine, a u 13 je u toku realizacija.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 09.07.2019 13:13
Lokalne zajednice u kojima su realizovani sistemi video-nadzora su: Laktaši, Čelinac, Lopare, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Sokolac, Han Pijesak, Rogatica, Kozarska Dubica, Prijedor, Oštra Luka, Novi Grad, Zvornik, Bratunac, Gradiška, Jezero, Foča, Višegrad, Rudo, Novo Goražde, Čajniče i Trebinje.

Te aktivnosti su u toku u: Banjoj Luci, Prnjavoru, Doboju, Tesliću, Bosanskom Brodu, Trnovu, Istočnom Starom Gradu, Srpcu, Mrkonjić Gradu, Ribniku, Šipovu, Driniću i Kalinoviku, saopćeno je iz entitetske policije.

Projekt Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) i lokalnih zajednica podrazumjeva uspostavljanje sistema video-nadzora javnih površina, trgova, parkova, objekata, mostova, ulica, raskrsnica, parkinga, sportskih objekata, a sve u cilju preventivne zaštita građana i njihove imovine, ali i borbe protiv protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbjednosti, javnog reda i mira.

-Sisteme video-nadzora koriste sve policije u Evropi i svijetu, odnosno koriste savremena IKT rješenja poznata pod nazivom “Sigurni grad (Safe city), kao sredstvo za brže i efikasnije otkrivanje počinioca krivičnih djela, prekršaja u saobraćaju ili narušavanja javnog reda i mira – podsjećaju iz MUP-a RS.

Svi snimci se čuvaju u Ministarstvu i samo njihovi službenici imaju pravo pregleda snimaka, kao i izuzimanja, a prava pristupa su definisana dokumentom “Politika video-nadzora” .

-Bitno je istaći da se prilikom podešavanja kamera vodi računa o odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka prema kojima je MUP dužan da zaštiti privatnost građana, a to znači da se snimaju samo javne površine, zašta MUP ima zakonska ovlaštenja. Kamere se usmjeravaju tako da ne snimaju privatni prostor građana – dodaju iz policije.

(Fena)