Dogodilo se na današnji dan

1790. Rođen Jean-Francois Champolion, utemeljitelj egiptologije. Dešifrirao je 1822. godine hijeroglife s ploče pronađene 1799. godine u egipatskom mjestu Rešid i utvrdio da oni nisu samo simbolično nego i fonetsko pismo.

- 1810. Rođen njemački egiptolog Karl Richard Lepsius koji se smatra osnivačem moderne arheologije. Njegove "Egipatske kronologije" utemeljile su naučno izučavanje rane egipatske povijesti.

- 1920. Irska je podijeljena na dva dijela Sjevernu Irsku i Republiku Irsku.

- 1947. Američki fizičari John Bardeen, Walter Brattain i William Scockley otkrili su tranzitor koji je pokrenuo pravu tehnološku revoluciju.

- 1948. U Tokiu su pogubljeni bivši japanski premijer Hideki Tojo i još šestorica bivših visokih funkcionera koje je Međunarodni vojni sud osudio na smrt zbog zločina protiv čovječnosti u Drugom svjetskom ratu.

- 1972. Umro sovjetski konstruktor zrakoplova Andrej Nikolajevič Tupoljev koji je rukovodio izradom više od stotinu tipova zrakoplova, uključujući i bombardere. Nakon Drugog svjetskog rata konstruirao je putničke zrakoplove među kojima i TU-144, prvi supersonični zrakoplov u svijetu.

- 1990. Slovenci se na plebiscitu izjasnili za izdvajanje iz SFR Jugoslavije.

- 1995. U indijskom gradu Dabali, sjeverno od New Delhia, u požaru koji je izbio u svečanoj sali za vrijeme školske zabave živote je izgubilo 538 ljudi, među kojima najveći broj djece između 5 i 14 godina.

- 2000. Na prvim parlamentarnim izborima u Srbiji nakon odlaska s vlasti Slobodana Miloševića početkom listopada, ubjedljivu pobjedu odnijela je Demokratska opozicija Srbije.

- 2003. U SAD-u u blizini Washingtona otkriven prvi slučaj smrtonosnog kravljeg ludila.

- 2007. Umro američki koreograf Michael Kidd, idejni tvorac nekih od najslavnijih mjuzikala na Broadwayu. Tijekom karijere osvojio je pet nagrada Tony, a 1997. godine dobio je Oscara za životno djelo.

- 2010. Bivši argentinski diktator Jorge Videla oduđen na doživotni zatvor zbog zločina tijekom vladavine vojne hunte u Argentini. Za zločine tijekom vojnog režima od 1976. do 1983. osuđena su i 44 bivša vojna ili policijska dužnosnika.

(Fena)