Ministarstvo privrede KS u suradnji sa UNDP-om nudi edukaciju i novac mladima za pokretanje vlastitih firmi

Danas je potpisan protokol u suradnji između Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) s ciljem kreiranja novih radnih mjesta kroz realizaciju programa „Razvoj preduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području Kantona Sarajevo“.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 03.07.2019 23:30
Za realizaciju ovog projekta Ministarstvo privrede izdvaja 850.000 konvertibilnih maraka a, UNDP 150.000 KM. Ukupno milion KM za razvoj preduzetništva mladih.
Kako do edukacije i novca, mladi će moći saznati već sutra kada će biti objavljen javni poziv na stranici Ministarstva privrede KS.

Ministar privrede KS Haris Bašić naglašava da su mladi u BiH, pa i sarajevskom kantonu pri izboru posla u većini okrenuti javnom sektoru a on nije pokretač razvoja društva.

“Realni sektor je taj koji razvija društvo i donosi nove ideje. Želimo buditi preduzetnički duh kod mladih, ali ne deklarativno nego kroz sistemsku podršku. Kratkoročni cilj je osnivanje do 50 firmi mladih u Kantonu Sarajevu, što je svakako posebna vrijednost s obzirom da je riječ o samozapošljavanju i ogromnom potencijalu za daljnji razvoj”, kazao je Bašić.

Osim edukacije i pomoći u izradi biznis-planova, mladi će dobiti 15.000 KM direktne pomoći za pokrivanje prvih ulaganja i troškova započetog biznisa.

Također, Služba za zapošljavanje KS spremna je učestvovati i svim mladim ljudima koji prođu ovaj program i čije biznis ideje budu podržane, pokrivati dio troškova plate i doprinosa u iznosu od 600 KM mjesečno, na period od godinu dana – odnosno 7.200 KM godišnje.

Edis Arifagić, šef Programa za lokalni razvoj UNDP-a u BiH je rekao da se mnogo priča o problematici mladih u našoj zemlji i želji da ostanu ali malo je konkretne pomioći.

“Stopa nezaposlenosti mladih je 40 posto. Ovo je konkretna situacija u kojoj se mladima pruža šansa da uđu u poduzetništvo, kao samostalni poduzetnici u sektorima koji su 

(vlada.ks.gov.ba)