MUPKS i Služba za poslove sa stancima u akciji kontrole kretanja migranata

Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo i Službe za poslove sa strancima razgovarali su danas o aktualnoj sigurnosnoj situaciji, vezano za povećani priliv i boravak migranata na području Kantona Sarajevo.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 25.06.2019 14:25
U saopćenju za javnost navodi se da je dogovoren nastavak operativne saradnje te zajednička akcija u Kantonu Sarajevo, posebno u urbanim dijelovima grada (željezničkoj i autobusnoj stanici) i drugim mjestima okupljanja migranata.

- Cilj je utvrđivanje boravišnog statusa u BiH, registracije, uzimanja biometrijskih podataka i izmještanja iz urbanih dijelova grada u privremene prihvatne centre, azilantski centar, te u imigracijski centar gdje će se smjestiti osobe koje su sklone narušavanju javnog reda i mira i opasnost su po sigurnost građana i njihove imovine - navodi se.

Sagovornici su zaključili da Sarajevo, kao glavni grad i administrativni centar (gdje su smještene brojne državne institucije) ne može i neće biti mjesto okupljanja migranata na javnim površinama i mjestima koja nisu za to predviđena.

- Tome će doprinijeti suradnja MUP-a Kantona Sarajevo i Službe za poslove sa strancima, uz naznaku da će biti poduzete mjere da bi se u planirane aktivnosti uključila i nadležna tužilaštva - istaknuto je, saopćeno je iz Službe za poslove sa stancima.

Na sastanku je konstatirano i to da je suradnja pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i inspektora Službe za poslove sa strancima rezultirala povoljnom sigurnosnom situacijom u privremenom prihvatnom centru Ušivak i općini Hadžići, 's obzirom na to da nije bilo većeg broja krivičnih djela koja su počinili migranti'.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić zahvalio je v.d. komesara Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Miloradu Bašiću i njegovim saradnicima te izrazio uvjerenje da će uspješna suradnja biti nastavljena.

(Fena)