Od 1. juna na čekanje ide 210 radnika rafinerija u Brodu i Modriči

Oko 210 radnika rafinerija nafte i ulja u Brodu i Modriči od 1. juna biće na čekanju, jer za njih trenutno nema posla i primaće 70 odsto plate.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 03.06.2019 12:48
Čekanja su posljedica havarije u Rafineriji nafte Brod iz oktobra prošle godine kada je izgorilo jedno postrojenje. Javno nije saopšten uzrok požara, obim i visina nastale štete; samo je rečeno da je remont Rafinerije započet u januaru ove godine. Tada se spekulisalo da će dio radnika ići na čekanje da bi se to na kraju i potvrdilo. 

– Na sastanku sa rukovodstvom kompanije, odnosno sa predstavnikom ruskog "Zarubežnjefta" krajem aprila je rečeno da su čekanja neminovna. Bilo je čak predviđeno da radnici primaju 50 odsto plate dok ne rade, ali su pristali na 70 odsto, jer postoji mogućnost da ljudi odu vani i da neće imati ko da radi nakon remonta, kaže za Srpskainfo Zlatko Tanasić, predsjednik Sindikalne organizacije Rafinerije ulja Modriča. 

On navodi da će 160 radnika Rafinerije nafte i oko 50 radnika Rafinerije ulja biti na čekanju mjesec dana, ali vjeruje da će čekanja biti produžena sve dok traje remont. 

– Oni radnici koji hoće da rade na remontu mogu da se prijave i imaće punu platu – kaže Tanasić. 

U Rafineriji nafte Brod je na kraju prošle godine bilo zaposleno oko 900 radnika koji imaju prosječnu platu nešto veću od 1.000 maraka, dok je u Rafineriji ulja zaposleno oko 370 radnika sa prosječnom platom od oko 900 KM. 

Tanasić objašnjava da dio radnika iz Rafinerije ulja ide na čekanje jer nova linija motornih ulja direktno zavisi od rada Rafinerije u kojoj je rađena sirovina.

(indikator.ba)