DF: HDZ otvoreno zagovara odustajanje od MAP-a u interesu Dodika i Rusije

Nakon izjave visokog dužnosnika HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića koji je kazao da je jedini način da se dođe do uspostave vlasti taj, kako ga iz HDZ-a nazivaju, da bošnjački blok povuče uvjet oko MAP-a i da se to riješava nakon uspostave Vijeća ministara BiH, konačno je postalo jasno da je predsjednik HDZ-a i bivši član Predsjedništva BiH Dragan Čović, godinama, u toku svog mandata obmanjivao domaću javnost o njegovoj privrženosti aktivaciji MAP-a, koja se za njegovog mandata nije desila, unatoč silnim obećanjima - navodi se u saopćenju Demokratske fronte.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 31.05.2019 11:32
Također, ističu da je jasno da HDZBiH u interesu svog političkog mentora Milorada Dodika i Ruske Federacije sada otvoreno zagovara odustajanje od MAP-a, a indikativno je da takav stav iz HDZ-a dolazi nakon što su Dodik a zatim i Dragan Čović predali raport ambasadoru Rusije u Bosni i Hercegovini Petru Ivancovu. 

Što se tiče DF-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, naglašavaju da se nikada neće odustati od MAP-a zarad interesa Dodika. Možda su na takve ustupke spremni dijelovi tzv.“bošnjačkog bloka“ koji su politički bliži HDZ-u nego DF-u, ali to je njihova stvar a ne stvar DF-a.

- HDZ otvorenim zagovaranjem i odustajanjem od MAP-a zagovara ne samo izdaju države Bosne i Hercegovine nego i izdaju hrvatskog naroda, s obzirom na njihove ranije tvrdnje da su NATO integracije u interesu Hrvata. Otvorenim sluganstvom Miloradu Dodiku i zagovaranjem njegovih pozicija to se sigurno ne postiže - zaključuju iz DF-a.

(Fena)