Forto: Za turizam nam treba čist i uređen grad sa savršenim javnim prijevozom

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je na panel diskusiji o temi "Da li je Kanton Sarajevo spreman za strateški zaokret u razvoju turizma" da se mora uraditi sve da Sarajevo bude čist, privlačan i dobro uređen grad, dobro označen i sa savršenim javnim prijevozom.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 31.05.2019 10:37
Treba nam saradnja javnog i privatnog sektora jer će se bez toga turizam razvijati stihijski kao što je to bio slučaj dosad - rekao je Forto.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Jasmina Selimović istakla je da statistike pokazuju da se turisti u Sarajevu u prosjeku zadržavaju tri dana i troše malo novca. 

- U narednom periodu potrebno je uspostaviti strategiju koja će osigurati da povećamo turističku potrošnju i produžimo boravak turista, ali da to bude kontrolisana aktivnost koja neće prerasti u svoju krajnost - navela je Selimović.

Ministar privrede KS Haris Bašić istakao je da će to ministarstvo biti instrument Vlade KS u strateškom pristupu razvoju turizma na zdravim osnovama, od čega će imati više koristi i privatni i javni sektor. 

Panel diskusija organizovana je u saradnji Vlade Kantona Sarajevo i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Cilj panela je uspostavljanje dijaloga između javnog i privatnog sektora koji će rezultirati konkretnim akcijama i pravcima djelovanja u razvoju turističke djelatnosti Kantona Sarajevo.

(Fena)