Centralna banka BiH želi kontrole za suzbijanje pranja novca, RS protiv

Centralna banka BiH donijela je mjeru kontrole platnog prometa kojom, kako je navedeno, želi suzbije pranje novca.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 30.05.2019 12:42

Iz Vlade entita RS tvrde da je riječ o još jednom pokušaju prenosa nadležnosti i da sve kontrolne mehanizme koje Centralna banka želi da preuzme, zapravo posjeduju institucije RS i FBiH.

Ministarka finansija RS Zora Vidović rekla je, gostujući u emisiji Dnevnik plus RTRS-a, da su sa nivoa BiH skoro pa konstatni zahtjevi za prenosom nadležnosti.

– Mi smo uvijek jako oprezni i očekujemo takve pokušaje. Prije nekoliko dana dobili smo pismo od Centralne banke da žele da naprave registar računa fizičkih lica. Mi smo im odgovorili da RS to u svom zakonu već ima i da ćemo mi to uraditi – pojasnila je Vidović.

Ona ističe da je u ovom slučaju u pitanju presedan.

– Centralna banka je donijela odluku da vrši kontrolu platnog prometa bez da je obavijestila bilo koji organ RS, iako je kontrola platnog prometa u potpunosti u nadležnosti entiteta – rekla je Vidović.

Ona je istakla da je za žaljenje što srpski predsavnici u Centralnoj banci BiH nisu obavijestili institucije RS da se priprema takva odluka.

– Odluka Centralne banke je potpuno neustavna i nezakonita – kategorična je Vidović.
Istakla je da ova odluka nije primjenjiva u praksi i da Ministarstvo finansija nema namjeru da je primjenjuje.

– Mi ćemo se boriti svim sredstvima da ta nadležnost ostane u RS, kao i u FBiH, jer to su nadležnosti entiteta. Nećemo dozvoliti da se ta nadležnost prenese, a posebno jer nema nikakav legalitet – dodala je Vidović za RTRS.

Poručila je da su institucije RS spremne da idu i na sud sa ovim svim činjenicama.

(biznis.ba)