Plaćanje boravišne takse na smještaj zakonska obaveza (VIDEO)

Nadležne institucije iz Tuzlanskog kantona, pred početak ljetne turističke sezone, podsjećaju vlasnike ugostiteljskih objekata za smještaj na obavezu plaćanja boravišne takse.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 28.05.2019 12:32
Boravišna taksa je naknada za korištenje turističke, komunalne i saobraćajne infrastrukture, koju plaća domaći i strani turista, tačnije oni koji izvan mjesta prebivališta koriste uslugu noćenja u ugostitetljskom objektu za smještaj.

Upravo je obaveza vlasnika takvih objekata da od turista po danu boravka naplate dvije KM, koje postaju prihod Turističke zajednice Tuzlanskog kantona. Taj novac se u najvećoj mjeri vraća lokalnim zajendicama za razvoj turizma.

Svako izbjegavanje ove obaveze, odnosno pokušaj utaje naplate takse, nosi sa sobom ozbiljne zakonske sankcije, upozoravaju iz Ministarstva trgovine turizma i saobraćaja TK.

- Apelujem svim vlasnicima hotela, motela i svih ostalih koji daju smještajne kapacitete da uplaćuju boravišnu taksu jer će pred ljetnju turističku sezonu inspekcijske kontrole biti pojačane. Ogromne su kazne za neuplaćivanje boravišne takse, i bilo koje zakonske regulative - rekao je resorni ministar Mirsad Gluhić.

Nadležnosti u ovoj oblasti u TK podijeljene su između kantona i lokalnih zajednica. Kanton kontrolira naplatu od hotela i motela, dok su lokalne zajednice zadužene za pansione i iznajmljivače soba.

U resornom kantonalnom ministarstvu smatraju da će interesi lokalnih zajednica za naplatu takse rasti, sa formiranje turističkih ureda u gradovima i općinama.

- Ja se nadam da će se otvaranjem turističkih ureda gradova i općina uvesti veća kontrola, borit će se za naplatu boravišne takse jer od tih sredstava mogu da razvijaju turizam na svom području - kazao je Gluhić.

Trenutno je naplata boravišne takse regulirana Zakonom o turističoj zajednici TK, a uskoro se očekuje i usvajanje Zakona o boravišnoj taksi FBiH.

https://www.youtube.com/embed/p5CZwyyvsHM

(Fena)