U Sarajevu otvoren Sajam srednjih škola (VIDEO)

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić otvorila je danas Sajam srednjih škola koji bi učenicima što završavaju osnovno obrazovanje trebalo da pomogne u opredjeljenju koju srednju školu da upišu.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 27.05.2019 14:29
Cilj je upoznati učenike o zanimanjima koje srednje škole registrirane u Kantonu nude u programima, kao i s njihovim nastavnim, vannastavnim aktivnostima i drugim detaljima.

Ministrica Bogunić je kazala da su i ove godine planirane stipendije za stotinjak srednjoškolaca prvih razreda koji se opredijele za neko od 18 deficitarnih zanimanja među kojima su i stari zanati.

Vršilac dužnosti direktora Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Muhamed Bekto ističe da ta ustanova, zajedno s kantonalnom vladom i resornim ministarstvom pokušava ublažiti posljedice neusklađenosti obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada. 

U realnom sektoru, ističe on, gotovo je svaki kadar deficitaran i poslodavci ih traže, a s druge strane, mora se odgovarajuće platiti svaki kadar.

Po njegovim riječima, mladim ljudima se mora stvoriti ambijent koji će pokazati da se isplati ostati i raditi u vlastitoj državi.

Sajam srednjih škola se održava u centru Sarajeva, na Trgu djece Sarajeva, u organizaciji resornog kantonalnoa ministarstva te u suradnji sa Zajednicom srednjih škola.

Planirano je da 36 srednjoškolskih ustanova prezentira informacije o načinu rada i funkcioniranju.

https://www.youtube.com/embed/Jk8qpMqKYCM

(Fena)