Konačno dogovorena plinifikacija Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu

U subotu u Slavonskom Brodu će predstavnici Rafinerije nafte Brod (RNB), Crodux plina, Zarubežnjefta i Plinacroa potpisati tri ugovora kojima bi konačno trebao biti riješen problem plinifikacije rafinerije u Bosanskom Brodu.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 24.05.2019 10:53

Potpisivanjem ovih sporazuma konačno se stvaraju pravni preduvjeti za rješavanje pitanja plinifikacije Rafinerije i prelaska na novi čišći energent koji će eliminirati zagađenje prouzročeno radom rafinerije koja sada kao pogonsko gorivo koristi mazut, piše tportal. 

Plinifikacija rafinerije će uvelike smanjiti onečišćenje zraka s obje strane državne granice izazvano radom Rafinerije te omogućiti modernizaciju na nivo visokih ekoloških standarda čime će postati konkurentna na tržištu i svesti utjecaj na okoliš na prihvatljiv nivo, izvijestio je tportal. 

Zbog zagađenja zraka iz Rafinerije nafte u Brodu stanovnici Slavonskog Broda su često protestovali budući da je u pojedinim trenucima nivo zagađenja zraka bio i 40 puta veći od dopuštene.. 

Problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu od rafinerije koja se nalazi tek preko rijeke Save, ali u Bosni i Hercegovini, na najviši nivo podignula je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prilikom susreta s predsjednikom Vladimirom Putinom pošto je ruska državna kompanija vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu. 

Od tada se problem počeo rješavati nakon što je Putin obećao modernizaciju rafinerije i njen skori prelazak na plinski pogon. Ali i u tu je zapinjalo jer se zainteresirane strane, pošto je mnogo ekonomskih i političkih interesa u igri, nisu mogle dogovoriti oko načina na koji bi problem trebao biti riješen. 

Rješavanje problema zapinjalo je u različitim vizijama kako bi se projekt trebao provesti posebno u odnosima između Croduxa, tvrtke u vlasništvu Ivana Čermaka i Zarubežnjefta ruske tvrtke koja je vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu. No, izgleda da su ti problemi riješeni. 

Opskrba prirodnim plinom Rafinerija nafte Brod (RNB) od opskrbljivača Crodux plin obavit će se direktnim priključenjem na plinski transportni sistem Hrvatske prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica - Brod u direktni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom RNB.

(indikator.ba)