SDA: Neprihvatljiva blokada rada PSBiH i uzimanje enormno visokih plaća

Stranka demokratske akcije (SDA) upozorava da je blokada rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine(PSBiH), koju provodi dio političkih stranaka, protivzakonita te izuzetno štetna po interese BiH.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 23.05.2019 13:48
U saopćenju SDA se navodi da na početak rada domova PSBiH, koji nije moguć bez formiranja parlamentarnih komisija, čeka 25 prijedloga zakona, 35 međunarodnih sporazuma i više od stotinu drugih različitih akata koje je pripremilo Vijeće ministara BiH. 

- Parlamentarna skupština BiH svakog radnog dana poreske obveznike košta  62.398 KM. Neprimjereno je i za svaku osudu da se taj novac troši, da se isplaćuju enormno visoke plaće, a da zastupnici i delegati pri tome ne rade ništa, jer im nije omogućeno da obavljaju funkciju koju su im građani povjerili - navode iz SDA i podsjećaju da je zakonski rok za formiranje komisija istekao prije četiri mjeseca. 

U saopćenju se ističe da je blokada rada Parlamenta, ili bilo koje državne institucije, protivustavan čin i takvom ucjenom se neće ostvariti politički ciljevi. 

Stoga, SDA poziva sve političke aktere da se odmah pristupi formiranju parlamentarnih komisija i time omogući funkcionisanje oba doma Parlamenta - saopćeno je iz te stranke. 

(Fena)