Agrokomerc ponovno pokrenuo peradarsku proizvodnju

Nakon više od dvadeset godina krajiški div „Agrokomerc“ ponovo je pokrenuo peradarsku proizvodnju.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 21.05.2019 10:23
Pedeset hiljada pilića useljeno je u četiri farme. "Agrokomerc" je u vrijeme najveće ekspanzije imao jedanaest peradarskih farmi za proizvodnju jaja i pilećeg mesa, izvijestio je reprezent.ba. 

Investicijom od oko 500.000 KM nekadašnji gigant pokušava oživjeti ovu vrstu proizvodnje, koja u Unsko-sanskom kantonu trenutno nije zastupljena. 

-Mi smo u pripremu objekata uložili vlastita sredstava od oko 100.000 KM, a ovaj program za uzgoj koštaće oko 400 do 500.000 KM. To je investicija koja zahtjeva trud, rad i ozbiljnost, kaže Mersad Hamidović, direktor "Agrokomerca". 

Na farmu u naselju Elezovići stigli su pilići iz Mađarske, sorte Tetrahibrid. Od dvanaest postojećih za trenutne potrebe koriste četiri hale. 

-Ovo su pilenke koje su za uzgoj iz kojih će nastati koka nosilica koja će nositi konzumna jaja. Za njihovu pripremu morali smo osigurati objekt, čišćenje, dezinfekciju i ugrijati ih na temperaturi od 33 do 35 stepeni, kaže Senad Abdagić, upravnik farme pilića u Elezovićima. 

Kao odhranjene koke nosilje će biti preseljene na farmu u naselju Šumatac gdje će biti uzgajana konzumna jaja. 

Važna je i činjenica da je "Agrokomerc" sa strateškim partnerom, tešanjskim AS holdingom, odnosno kladuškom članicom AC FOOD već dogovorio otkup u cjelosti. 

–Uzgoj traje osamnaest sedmica, a kad ih preselimo na farmu u Šumatcu ide proizvodnja konzumnih jaja godinu ili godinu i po dana. Nakon toga idu na klanje, kaže Mersad Hamidović, direktor "Agrokomerca". 

U skorije vrijeme bi ovdje trebalo biti useljeno još 50.000 pilića. Plan "Agrokomerca" je da u budućem periodu pronađu strateškog partnera i pokrenu proizvodnju brojlera, najvjerovatnije na farmi u Crvarevcu, jer bi se uz manja ulaganja i tamo mogla pokrenuti prozvodnja. Za to će im biti potrebna klaonica koju trenutno nemaju. 
U ovom dijelu uspjeli su zaposliti dvanaest radnika.

(indikator.ba)