Premijer Forto ugostio regionalnog ministra Vlade Katalonije

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ugostio je danas regionalnog ministra Vlade Katalonije za vanjske poslove, institucionalne odnose i transparentnost Alfreda Boscha s kojim je razgovarao o budućim zajedničkim projektima.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 17.05.2019 12:25
Sastanku su prisustvovali ministri finansija i privrede Amel Kovačević i Haris Bašić.

Bosch je istakao kako se Sarajevo u posljednjih nekoliko godina intenzivno razvija, posebno u oblasti turizma, te ponudio da zajedno s Vladom Kantona započnu pregovore o rekonstrukciji bob staze na Trebeviću, kojoj je neophodno vratiti stari sjaj.

To će biti, kako je naglasio, novi brend Sarajeva.

Najavljeno je da će se Barcelona kandidirati za Zimske olimpijske i Paraolimpijske igre 2030. godine, te  su tim povodom predložili i da se Sarajevo priključi toj kandidaturi.  

- Malo je evropskih gradova u kojima su planine blizu grada, a tu posebno mislim na Trebević koji ima prekrasan pogled na Sarajevo, za koji nas vežu posebne emocije - poručio je Bosch.

Premijer Forto je istakao kako je ovo odličan prijedlog te da je kantonalna Vlada svakako planirala da krene s obnovom bob staze, jer je nakon Zimskim olimpijskih igara koje su održane u Sarajevu ovo postao i jedan od simbola grada.

Razgovarano je o intenziviranju kulturne saradnje, jer se i u Barseloni, kao i Sarajevu stalno igraju nove teatarske predstave zbog čega su se svi složili da je potrebno to i unaprijediti, saopćeno je iz Press službe KS.

(Fena)