Slobodan protok piva između Bosne i Hercegovine i Srbije

BiH i Srbija su nakon 17 godina potpisale Protokol o priznavanju testova i analiza za industrijske proizvode, čime je eliminisan problem protoka robe ove vrste, rekla je direktor Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 14.05.2019 13:06
Lalovićeva je, na zajedničkom štandu Privredne komore Republike Srpske i Spoljnotrgovinske komore BiH na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, istakla da je nepriznavanje testova i analiza sačinjenih u BiH, odnosno Srbiji, stvaralo velike probleme u slobodnom protoku industrijskih proizvoda na granici, što je potpisivanjem protokola u potpunosti eliminisano. 

Ona je ocijenila da je na ovaj način riješen terminološki problem koji je opterećivao izvoz piva iz Banjaluke, te da će ono nesmetano prelaziti granicu Srbije. 

"Na sastancima odgovarajućih komisija Srbije i BiH dovoreno je da se ujednači terminologija, tako da pivo iz Banjalučke pivare više neće biti vraćano sa granice, jer u deklaraciji piše `svijetlo`, a ne `svetlo` pivo. Carinici u Srbiji smatrali su da u deklaraciji treba da stoji `svetlo`, pa šleperi sa pivom iz Banjaluke nisu mogli preći u Srbiju, dok se to ne ispravi”, rekla je Lalovićeva Srni. 
Ona je podsjetila da su problemi necarinskih barijera između Srbije i BiH u velikoj mjeri riješeni prije godinu i po dana, kada je voljom dva nadležna ministarstva – spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije, počelo rješavanje problema necarinskih barijera.

(indikator.ba)