Skupština ZDK nije usvojila izvještaj Zavoda zdravstvenog osiguranja

Skupština Zeničko-dobojskog kantona u nastavku 7. sjednice nije prihvatila, uprkos pozitivnom poslovanju, Izvještaj o izvršenju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2018. godinu.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 07.05.2019 13:40
Zavod je, naime, prošle godine ostvario ukupne prihode od 184.526.990 KM, što je za 9,7 posto više nego 2017. godinu te je poslovao pozitivno s 6.952.882 KM.

Protiv Izvještaja je bilo je sedam, za njegovo prihvatanje bila su samo dva zastupnika, dok ih je 23 bilo suzdržanih.

-Ja ne bih da puno komentarišem glasanje, jer to je nova skupštinska većina. Mislim da se tu ne treba previše komentarisati - kazala je direktorica ZZO ZDK Mirzeta Subašić.

Višak prihoda, napomenula je, usmjeren je na sanaciju deficita iz proteklih godina.

-Kompletan deficit iz ranijih godina je podmiren. Ostalo je i 221.000 KM neraspoređenog prihoda, koji je ostao za 2019. godinu - kazala je Subašić.

Ističe da prvi put za 21 godinu kako postoji ZZO ZDK-a, ta ustanova nema budžetski deficit pa će kompletan prihod tokom 2019. godinu biti usmjeren u finansiranje prava zdravstvenih ustanova te drugih prava zdravstvenih osiguranika.

-Prihod od četiri miliona KM legao je na račun ZZO ZDK zadnja četiri dana u decembru pa ni tehnički nije bilo moguće uraditi rebalans i uputiti ga na usvajanje Skupštini ZDK. Kao što znate, mi na kraju prošle godine nismo imali usvojen ni budžet, jer nije bilo skupštinske većine - navela je Subašić.

Skupština je sa 32 glasa, prihvatila Informaciju o stanju bezbjednosti na području ZDK, za koju je resorni ministar Dario Pekić ustvrdio kako je zadovoljavajuća.

-Iz svih segmenata bezbjednosti, saobraćaja i ostalog, zaključili smo da je bezbjedonosna situacija u ZDK vrlodobra, to jeste odlična. Gledat ćemo da u narednom periodu napravimo što bolju atmosferu da se na veći nivo digne prevencija zaštite ljudi, zbog stvari koje se dešavaju oko nas. Vidjeli ste da su se zastupnici o tome izjasnili - kazao je ministar Pekić.

Pri tome je mislio na inicijativu o formiranju rezervnog sastava policije ZDK-a, a koju je predložila Komisija za nadzor rada policije kantonalne skupštine, na čijem je čelu nezavisni zastupnik Omer Škaljo.

-Komisija je predložila tu inicijativu, a Vlada i skupštinski zastupnici treba da odluče šta dalje. U slučaju da se odluči da se ide u formiranje, mi ćemo poduzeti mjere da uradimo to što nam naloži Skupština i Vlada - kazao je ministar Pekić.  

Potvrđen je Nacrt plana rada Vlade ZDK za 2019. godinu, uz zaključak da ga je potrebno uskladiti s Planom rada Skupštine ZDK, koja će ga i usvajati.

Prihvaćena je inicijativa zastupnika Samira Karahasanovića (Stranka za BiH) za izmjene Poslovnika o radu Skupštine ZDK, kojim se predviđa da nezavisni zastupnici imaju pravo oformiti Klub nezavisnih zastupnika.  

(Fena)