ArcelorMittal smanjuje proizvodnju i broj radnika u Prijedoru

Kompanija "ArcelorMittal" bi u narednih nekoliko dana mogla donijeti odluke koje nisu dobre po grad Prijedor, a to je smanjenje proizvodnje željezne rude u Omarskoj, što bi moglo dovesti i do smanjenja broja radnika, upozorio je danas Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 24.04.2019 11:20
Kako tvrdi, osnovni razlog za to su nerazriješeni odnosi između Vlade RS i ove kompanije, jer nije došlo do realizacije aukcije za stare rudnike željezne rude u Ljubiji. 

"Još jednom molim sve predstavnike Vlade da s 'Mittalom' uspostave odnos, ako nema drugog partnera, da se dalje razvijaju procesi rudarenja u gradu Prijedoru, da se povećava broj zaposlenih radnika, a ne da nam se desi proces umanjenja ili gubitka posla za dio radnika", poručio je Đaković. 

Mladen Jelača, direktor "ArcelorMittala Prijedor", kaže za "Nezavisne" kako kompanija ozbiljno razmatra svoju strategiju rada, te da će ona uveliko zavisiti od toga kako će se odvijati odnos s Vladom RS. On ne isključuje scenario koji je najavio Đaković, a koji se odnosi na smanjenje proizvodnje i broja radnika. 

"Strategija će zavisiti od toga da li ćemo pored rudnika Omarska proizvodnju moći osloniti na rudnike u Ljubiji i Tomašici. Kompanija ima potrebu da razmotri strategiju, jer određene aktivnosti po pitanju privatizacije ne idu onim tempom kojim bi ona željela da se odvijaju", kazao je Jelača. 

Inače, "ArcelorMittal" i RŽR Ljubija imaju zajedničko preduzeće "ArcelorMittal Prijedor", a koje rudari u rudniku Omarska. 

Sa druge strane, RŽR Ljubija ima još svoja dva rudnika, a to su Ljubija i Tomašica, koji godinama nisu u funkciji. 

Kupovinom ljubijskih rudnika multinacionalna kompanija produžila bi vijek rudarenja u Prijedoru, budući da je kopovima na kojima sada eksploatiše željezo trajanje ograničeno na još nekoliko godina. 

Prema nedavno objavljenom finansijskom izvještaju, preduzeće Rudnici željezne rude (RŽR) Ljubija završilo je prošlu godinu u minusu od skoro 450.000 KM. Godinu ranije, odnosno 2017. godine, imali su dobit od skoro 1,9 miliona KM, izvijestile su Nezavisne.

(indikator.ba)