Za 18 mjeseci magistrala do Neuma

Povezivanje magistralnom cestom Neuma, jedinog bh. grada na moru, sa ostatkom zemlje, bit će završeno za 18 mjeseci, kazao je Ljubo Pravdić, direktor "Cesta FBiH".

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 22.04.2019 09:22
Dovršeno je asfltiranje dionice od Starog Neuma do Babinog dola, pri kraju je i asfaltiranje od Babinog dola do Oštrovca te gradnja tunela kod Oštrovca. Probijena je i trasa od Oštrovca do Broćanca, a sada se probija tunel dužine od 975 metara kroz planinu Žaba.

Uskoro bi trebala početi i gradnja puta od Stoca prema Neumu, na dionici od Drenovca do Stolova.

- Sredstva za gradnju ceste Neum - Stolac dio su programa gradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH u vrijednostinosti od 173 miliona eura, koji kreditnim sredstvima finansiraju Svjetska banka, Evropska investicijska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj - kaže direktor Pravdić.

Cesta duga 48,8 kilometara, olakšat će i skratiti putovanje do Neuma, i to će, u svakom slučaju, poboljšati turistički položaj Neuma.

- Probijeno je više od 600 metara tunela Žaba. Također, iz pravca Stoca, u dužini od 8,3 kilometra, završena je eksproprijacija i isplaćena su sredstva. Pred kraj smo evaluacije ponuda za izbor glavnog izvođača i očekujem da u naredna dva mjeseca na gradilište uvedemo glavnog izvođača radova na ovoj dionici. To će biti ugovoreno veoma brzo -dodaje Pravdić.

On naglašava da bi problema moglo biti jedino kad cesta dođe na ulaz u Stolac zbog teretnih vozila.

- Sada razmatramo rješenja. Ali, siguran sam da će se zacrtani rok ispoštovati i da će sve biti kompletirano za 18 mjeseci - naglasio je Pravdić.

(Fena)