Šarović: Uskoro izvoz hrane na veliko kinesko tržište

Kineski premijer Li Kećang je tokom sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirkom Šarovićem u Dubrovniku najavio da se može očekivati da BiH uskoro dobije dozvolu za izvoz hrane na veliko kinesko tržište, kao i značajno povećanje ulaganja kineskih firmi.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 15.04.2019 09:43
Kineski premijer je naglasio značaj globalne i fer trgovine, bez protekcionizma, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu. 

Šarović je u Dubrovniku, u okviru Osmog samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, razgovarao sa delegacijom kineske kompanije “Čajna gežuba enerdži” o ključnim infrastrukturnim i energetskim projektima. 
Sa delegacijom ove kompanije, jednom od vodećih u svjetu za izgradnju energetskih objekata, razmijenjeni su stavovi o preostalim koracima za realizaciju projekta blok sedam Termoelektrane u Tuzli. 

Kineska strana izrazila je interesovanje i za druge infrastrukturne projekte u RS i Federaciji BiH, posebno za dionice Koridora “Pet ce”. 

U okviru saradnje “16 plus jedan”, Kina je do sada u 16 zemalja uložila oko 29 milijardi evra, a, kako je najavljeno, slijedi novi i značajniji zamah u investiranju u sve zemlje obuhvaćene ovim sporazumom.

(indikator.ba)