Dunović: O mom poštenju i istini neka sude vrijeme i narod

Povodom medijskih napisa kojima se u posljednje vrijeme problematizira imenovanje v.d. predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, kao i zbog posljednje izjave Zvonka Marića (SBB), potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović u saopćenju za javnost navodi da bi Zvonko Marić, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije, trebao da predlaže i mijenja zakone u skladu s potrebama građana.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 09.04.2019 10:18
Prije toga, dodaje Dunović, dobro bi bilo te zakone pročitati i shvatiti.

- Optužio me, dotični, za sukob interesa, pozivajući se na Zakon o sukobu interesa FBiH, te rekao da je zbunjen mojim imenovanjem na poziciju v.d. predsjednika Upravnog odbora ZZO KS. Da bih otklonio njegovu zbunjenost, prvo bi Zvonko trebao da pita članove Vlade KS, kako su glasali kod mog imenovanja. Predlažem mu da počne od svojih stranačkih kolega. Nakon toga bi trebao da zna, jer je to predmet njegove zbunjenosti, da ja nisam „podnosio“ zahtjeve za ocjene ustavnosti, nego da to i dalje radim, te su zakonitost i ustavnost nešto od čega nikada nisam odstupio - navodi Dunović.

Dodaje kako je istina da postoji sukob interesa kada je izabrani zvaničnik izabran u upravni odbor javnog preduzeća. Međutim, Zavod zdravstvenog osiguranja nije javno preduzeće. To je javna ustanova.

- Da biste znali razliku između preduzeća i ustanove, morate prvo pročitati Zakon o javnim preduzećima, Zakon o privrednim društvima, Zakon o sukobu interesa, zakon o platama i naknadama u organima vlasti u Kantonu Sarajevo. Kada to sve pročitate, pa shvatite, tek onda možemo razgovarati. Za ostale dušebrižnike, koji već danima polemiziraju o mojoj moralnosti, imam kratku poruku – o mom poštenju i istini za koju se već godinama borim, neka sude jedini pravedni suci – vrijeme i narod. Za razliku od mnogih, ja se tog suda ne bojim - poručio je Dunović, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

(Fena)