Sindikat i Uprava ArcelorMittala bez dogovora: U četvrtak protestno okupljanje radnika?

Radnici "ArcelorMittala" Zenica će u četvrtak održati protest ukoliko uprava kompanije ne isplati plate radnicima do srijede 10. aprila.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 09.04.2019 09:19
Sastanak između Uprave kompanija i Sindikata danas je nije bio uspješan, a inicirao ga je Sindikat nakon što je u petak iz Uprave radnicima saopćeno da će plata za mart kasniti do sedam dana. 

-Mi smo htjeli da damo do znanja direktoru da plata ne smije kasniti ni jedan dan. Imamo kolektivni ugovor koji je regulisao problematiku isplate plata prema kojem se plata mora isplatiti najkasnije do 10. u mjesecu za prethodni mjesec. Također, dali smo do znanja da Sindikat neće biti nijemi posmatrač i da će zaštiti radnička prava i njihove interese, kazao je za BHT1 predsjednik Sindikata radnika "ArcelorMittal" Zenica Zuhdija Kapetanović i rekao da će, ako plate ne budu u srijedu 10. aprila do 15 sati na bankomatima, u četvrtak biti održano protestno okupljanje radnika od 15 do 16 sati. 

Iz Uprave kompanije ArcelorMittal Zenica danas je saopćeno da je ovo prvi put da će plate kasniti. 

-Pošto je razlog za ovakvu situaciju izvan naše direktne kontrole, svjesni smo da će kašnjenje plata utjecati na radnike i želimo se zahvaliti na razumijevanju, dok mi radimo na tome da se prevaziđu ovi poslovni izazovi, saopćeno je uz pojašnjenje da su na današnjem sastanku predstavnicima Sindikata pokušali objasniti razloge trenutne situacije ali da predstavnici Sindikata nisu bili spremni saslušati i napustili su sastanak. 

- Od novembra 2018. kada je izvoz naših proizvoda prema Kosovu potpuno obustavljen, kao i zbog EU zaštitnih mjera na izvoz iz BiH, gdje je izvoz naših proizvoda trenutno djelimično blokiran, mi smo već imali problem o čemu smo mnogo ranije obavještavali odgovorne institucije BiH kako bi se situacija ozbiljno shvatila i na vrijeme riješila. Povećane cijene električne energije i prirodnog gasa su dodatno ugrozile naše poslovanje. Nažalost, ovu su vanjski faktori na koje kompanija ne može direktno utjecati, saopćili su iz ArcelorMittala. 

Iz kompanije su takođe naveli da će sljedećih nekoliko mjeseci biti izazovni, ali da su optimistični da će uz razumijevanje i podršku zaposlenika i partnera sve izazove prebroditi.

(indikator.ba)