Rajčević: Rok Haliloviću od sedam dana ili ide zahtjev za smjenu

Vlada BH entiteta RS dala je rok od sedam dana da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u Bosni i Hercegovini (HEA) upiše banjalučki i univerzitet u Istočnom Sarajevu u državni registar reakreditovanih visokoškolskih ustanova, jer će u protivnom izdati istrukciju članovima upravnog odbora te agencije iz srpskog naroda da do daljeg zamrznu rad, kao i zamjeniku direktora.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 03.04.2019 13:29
Istovremeno će biti pokrenuta inicijativa za smjenu direktora HEA Envera Halilovića, jer članovi upravnog odbora na to imaju pravo - rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a Srđan Rajčević.

Ukoliko se Halilović ogluši na zahtjev, tražit će i do daljeg povlačenje rektora iz RS-a iz rada rektorske konferencije na nivou BiH.

-Nadležna agencija u RS-u, koja je izdala reakreditacije univerzitetima u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu će, s rektorima tih univerziteta, podnijeti kriivčnu prijavu nadležnom tužilaštvi protiv Halilovića zbog zloupotrebe službenog položaja - kazao je Rajčević.

Ukoliko ove inicijative ne urode plodom, RS je, kaže, u okviru novog zakona o visokom obrazovanju, tokom ljeta, definirati normativna rješenja koja će ići u pravcu nepriznavanja nadležnosti HEA-e.

Navodi da će to u praksi podrazumijevati odvojen, autonomni, sistem visokog obrazovanja, akreditacije i osiguranja kvaliteta.

Ponovio je optužio direktora HEA Envera Halilovića za političku opstrukciju, jer je odbio da upiše banjalučki i univerzitet u Istočnom Sarajevu u državni registar reakreditovanih visokoškolskih ustanova.

Rajčević tvrdi da je Halilović u obrazloženju „iskoristio formalno-pravnu činjenicu“, iako su oba univerziteta prošla sve potrebne procedure te očekuje i reakciju Evropske komisije.

-Očigledna je politička opstrukcija i diskreditacija univerziteta iz RS - ustvrdio je Rajčević na konferenciji za novinare nakon sjednice entitetske vlade.

Tvrdi da „ne zna o kakvom se psihološkom profilu čovjeka radi“, ali da je „Halilović uzeo čitav sistem visokog obrazovanja u BiH kao taoce sopstvenih političkih ubjeđenja“.

-RS neće dozvoliti da njena dva univerziteta ne budu upisani u državni registar i ovo je crvena linija, koja prijeti da uruši obrazovni sistem u BiH, a RS neće za to biti krivac - ustvrdio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a Srđan Rajčević.

(Fena)