Usvojen Budžet ZDK za 2019. godinu u iznosu od 356,2 miliona KM

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (SZDK), na 6. redovnoj sjednici osmog saziva, usvojila je danas po skraćenom postupku Prijedlog budžeta i Prijedlog zakona o izvršenja budžeta tog kantona za 2019. godinu.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 27.03.2019 14:12
Budžet je planiran na iznos od 356.240.000 KM, a predložila ga je Vlada ZDK u tehničkom mandatu, čiji članovi sa skupštinske govornice nisu dodatno elaborirali pomenute dokumente, koji su usvojeni bez velike rasprave.

Zastupnik Edin Arnaut iz DF-a, koji nije dio parlamentarne većine koju u ZDK čine SDA, HDZ, A-SDA, Stranka za BiH te nezavisni zastupnik Omer Škaljo, najavio je kako će, mada su očekivali obrazloženje i raspravu o budžetu, zastupnici te stranke glasati za budžet, koji je neophodan dokument za funkcionisanje ZDK-a. 

Za budžet je glasalo i dvoje od troje zastupnika SBB-Fahrudin Radončić pa je podršku budžetu dalo ukupno 24 zastupnika.

Šest ih je bilo protiv a tri zastupnika bila su uzdržana. Izvršenje prošlogodišnjeg budžeta, koji je bio usvojen na iznos od 319.095.430 KM, iznosilo je 316.298.407 KM. Danas su date saglasnosti i na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK te JU Služba za zapošljavanje ZDK.

Na današnjoj sjednici trebala bi biti potvrđena i nova Vlada ZDK s manadatarom Mirzom Ganićem iz Visokog, kadrom SDA.

(Fena)